2016. augusztus 15., hétfő

Az ENVIENTA projekt bemutatása:



A gazdasági válság óta világszerte egyre többen vetik fel a kérdést: vajon valóban a pénz a boldogság forrása? Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a fogyasztói társadalom nem az emberiség jólétét, hanem egyes emberek (cégek) javát szolgálja, mi pedig elfogadjuk, hogy “ez a dolgok rendje”, hiszen az egyén csak apró fogaskerék – és mint ilyen, könnyen pótolható, ezért jobb, ha kérdések helyett inkább alkalmazkodik. Folyamatosan versenyzünk, azonban már nemcsak a kollégáinkat, a konkurenciát kell legyőznünk, hanem az időt is. A klímaváltozás, természeti erőforrásaink kimerülése egyre csökkenti – nem hogy a boldog élet reményét, de – bármilyen élet esélyét a Földön.


Szerencsére e veszélyt világszerte egyre többen érzik és ki-ki a maga értékrendje, világképe alapján próbál ellene fellépni. Paradigmaváltásra van szükség, méghozzá gyorsan. Az Envienta Projekt megálmodói szerint a technológia olyan mértékű fejlődésen esett át az elmúlt évtizedekben, hogy segítségével megvalósítható egy teljesen új, megosztásra épülő társadalom. Az erőforrás alapú gazdaság ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy a jelenlegi elavult gazdasági modelltől elszakadva, több önmagát irányító és saját szükségleteit kielégítő közösség jöjjön létre. A technológia egyes területei, mint a megújuló energia felhasználása, a 3D nyomtatás, vagy az alternatív – hidropóniás, aeropóniás – mezőgazdaság új kaput nyithat a teljes, vagy a legalább részbeni önellátás felé.

Az ENVIENTA közösségi megoldáscsomag, mely tapasztalatok, erőforrások, valamint önfenntartáshoz szükséges termékek nyílt forrású megosztását teszi lehetővé. Ezen kívül pedig egy gyorsan növekvő, fenntartható, költséghatékony, non-profit, decentralizált és holisztikus társadalmi-gazdasági modell.

A riportfilmben Tóth Gábor, a Tudatos Fiatalok Közösségének alapítója mutatja be az ENVIENTA projektet. A riport a Budapesti Műszaki Egyetem Vásárhelyi Video Stúdiójában készült, Kalenda Mihály és Pinczei Emese közreműködésével.

Videó:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése