2017. augusztus 4., péntek

Az emberiség őrülete! Turizmus és állathasználat?


Az emberiség őrülete!

 

Paul Watson Kapitány kommentárja:


A pálmaolaj miatt gyilkolják az orangutánokat és pusztítják az indonéz erdőket. Mégis, hogy a pokolba történhet, hogy emberek még mindig vásárolnak pálmaolajtartalmú termékeket?

A tenyésztett lazac vírusokat és parazitákat terjeszt a vadon élő lazacok körében. Mi van az emberekkel, hogy mégis fogyasztanak tenyésztett lazacot?

Csibék {kakasok} millióit darálják le élve. Naponta. Hogyan lehetséges, hogy az emberek még mindig hajlandóak tenyésztett tojást enni?

A túlhalászat és az illegális halászati tevékenység szó szerint megsemmisíti a tengeri biodiverzitást, sok fajt a kihalás szélére sodorva. Mégis, emberek miért fogyasztanak még mindig halat?

Mi a fene van azokkal, akik még mindig hajlandóak olyan rongyokat magukra ölteni, amit élve megnyúzott, széttépett testű nyércek, rókák szőréből készítenek?!

Ha az emberek tisztában vannak mindazzal a kegyetlenséggel, amit az emberiség okoz más fajoknak, akkor miért nem tesznek semmit, hogy megakadályozzák? Hogyan lehetünk ennyire passzív, haszontalan, kegyetlen és közönyös faj?!

Milyen világban élünk, melyben néhány kegyetlen férfi és nő élvezetét lelheti védtelen állatok meggyilkolásában?! Milyen lelkű személy képes továbbra is a pszichopata fogorvos {Walter Palmer, Cecil gyilkosa} kezei alá ülni?!

A húsiparban évente több mint 65 milliárd állatot mészárolnak le. Még több állatot semmisít meg a halászati ipar. Állatok millióit kínozzák egészségügyi- és ipari kutatási célból. És mert mindezt mi, az emberi faj - toleráljuk, bűnrészesek vagyunk benne.

Miért lett bűncselekmény beavatkozni a kegyetlenség és gyilkolás ellen?
Miért lett bűncselekmény a szenvedés enyhítése?
Miért vált elfogadhatatlanná a társadalom számára a beavatkozás az állatokkal szembeni atrocitások ellen?

A válasz egyszerű. Kollektívan őrültek vagyunk.


Az ökológiai törvények határait átlépve élünk. Szembefordultunk a természet harmóniájával. Nem tudjuk, honnan jöttünk, nem tudjuk, kik vagyunk és fogalmunk sincs, hova tartunk.
Tompa, arrogáns elhízott meztelen majmok vagyunk, akiket a saját elménk isteni legendává emelt. Téveszmésen hiszünk őrült, antropocentrikus fantáziánkban az istenekről, jogosultságokról, háborúkról, területiségről, gazdaságról és politikáról.

A természet porcelánboltjában mi vagyunk a mondabéli elefántok, akik nem törődnek azzal, hogy mit törünk össze és / vagy kit bántunk meg. Tönkretesszük a bolygó immunrendszerét, mint valami titkos vírus, és csak halált és pusztítást hagyunk magunk mögött.

Az emberiségnek terápiára van szüksége. Terápiára, ami kizárólag a természetből származhat, úgy, hogy integrálódunk az ökológiai valóságba. Elfogadjuk, hogy a természet része vagyunk, egyenlőek a bolygó más fajaival, nem pedig dominánsak felettük.

Az emberiség, mint faj - túléléséhez le kell vetkőznünk fajunk arrogáns emberközpontúságát!




Forrás:
*** Sea Shepherd Hungary Official / Facebook***


///\\\///\\\///\\\///\\\


Turizmus és állathasználat? Tekints be a színfalak mögé!

 

 Sok állatszerető ember vágya a világ legegzotikusabb állataival testközelből találkozni, de a PETA tényfeltáró nyomozása remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy az intelligens turisták messziről elkerüljék a vadállatokat használó programokat.






1, Tigris-központok (simogatás & fotózkodás)

Elsősorban Thaiföldön működnek. A tigriseket természetellenes környezetben tartják. Mivel ezek a nagymacskák soha nem veszítik el vadállati ösztöneiket, be kell őket drogozni, nyugtatózni ahhoz, hogy a látogató biztonsággal simogathassák őket és pózolhassanak velük. Ezeken a helyeken még így is előfordulnak tigristámadások.
A chiang mai-i és phuketi Tiger Kingdom egyike a leghíresebb tigris-központoknak. Honlapjuk szerint, tigriseik szelidek, mert kézzel nevelték őket, és a vadonban a tigrisek napjuk nagy részét amúgy is átalusszák. És még a legdurvább simogatás sem zavarja meg nyugalmukat. Ugyanakkor verbális és fizikai bántalmazással kezelik az agresszív magatartást. Az intézmény szóvivője megtagadta, hogy nyilatkozzon a tigrisek szedálására alkalmazott drogokról, nyugtatókról. Helyette elmondta, hogy az állatok jólétét mindenek felett elsődlegesen veszik figyelembe.



2, Delfinekkel úszás

Sokan még mindig nem értették meg, hogy a delfinekkel úszás program többnyire vadonból elrabolt és családjától elszakított, kereskedők által világszerte értékesített áldozatokkal történik. Akiket arra kényszerítenek, hogy egy fürdőkádnyi helyen létezzenek. Akár fáradtak, akár betegek, kénytelenek a hátúszójukba kapaszkodó turistákat vonszolni, eltűrni, hogy tapogassák, simogassák őket.

Cáfolhatatlan tény, hogy a delfinek szenvednek fogságban, szonárrendszerük súlyosan károsodik a parányi betonfalak között, az őrületbe kergetve a tengeri emlősöket. A delfinek napi 40-80 tengeri mérföldet is vándorolnak, számukra a legnagyobb betontartály is olyan léptékű, mintha minket embereket egy fürdőkádban tartanának évekig.
2016. augusztusban Hawaii-on szövetségi törvénytervezetet hoztak, mely tiltja a delfinekkel úszást, de az iparág virágzik az USA más államaiban, mint pl. Floridában. Az egyik key largoi intézmény például azt állítja, hogy kollekciójuk legtöbb egyede náluk született az elmúlt 35 év során, és önkéntesen kerülnek kapcsolatba a látogatókkal. Sőt, a trükkök elvégzésére sem utasítják többször, mint kétszer, ha azt tapasztalják, hogy az állatoknak nincs kedvük hozzá. Ha nem vennénk tudomást arról, hogy ez a két információ ellentmond egymásnak, tudván, hogy a delfinek idejük 80%-át a mélyben töltik, és 40-80 tengeri mérföldet úsznak, kijelenthetjük, hogy nem létezik megfelelően tágas tartály a számukra!




3, Kardszárnyú-show

A $laveWorld és néhány további delfinárium legfőbb attrakciója a kardszárnyúak ostoba és értelmetlen mutatványsora – melyre táplálékmegvonásos technikával veszik rá az idomárok az óceánok csúcsragadozóit. Ezek az intézmények megtagadnak mindent a delfinektől, ami természetes és létfontosságú számukra. Rabságban a stressz, magány és sivár létkörülmények miatt, a delfinek átlag-élettartama kevesebb, mint a fele a vadonélő fajtársaikénak.
A $laveWorld 2016 márciusában bejelentette, hogy felhagy a kardszárnyúak szaporítási programjával, azonban még mindig vannak olyan intézmények, melyek továbbra is szaporítanak kardszárnyúakat, sőt, valójában a $laveWorld is nyitva hagyta a kiskaput, hiszen leányvállalata, a tenerifei Loro Parque vezetésének esze ágában sincs felhagyni a könyörtelen gyakorlattal.
A Loro Parque, – melynek legtapasztaltabb kardszárnyú idomárját 2009-ben gyilkolta meg “Keto” – 2016. áprilisában került a közvélemény haragjának célkeresztjébe, amikor videofelvétel került nyilvánosságra az egyik szerencsétlen frusztrált kardszárnyú delfinről, “Morgan”-ról, amint fejét újra és újra nagy erővel a tartályrendszert elválasztó acélrácsokba veri.
A Dolphin Project által publikált felvételek után, az intézmény szóvivője azt közölte: “a felvétel túl van dramatizálva, ez teljesen normális viselkedésmód a kardszárnyúak részéről, hiszen “Morgan” CSAK ki akarta nyittatni a kaput, hogy átússzon a másik tartályrészbe”!




4, Állatkertek 

A vadállatokat foglyul ejtik, korlátozzák, természetellenes környezetben tartják, anélkül, hogy a fajok specifikus territóriumigényét figyelembe vennék. Az állatkertekben megőrülnek a vadállatok.
Az állatkertek azért szaporítják a vadállatokat, mert az újszülöttek / kölykök vonzzák be a látogatók tömegét! Azonban a felnövő, extra profitot már nem termelő egyedeknek többnyire nincs helyük! Amennyiben nem tudják szaporítási program keretében elcserélni, jön a gazdasági alternatíva, a kivégzésük!

Az állatkerti szaporulatokon végrehajtott eutanáziára a koppenhágai állatkertben meggyilkolt zsiráf, “Marius” esete hívta fel a közvélemény figyelmét. Az intézmény tudományos igazgatója, Bengt Holst az egészséges hím zsiráfot túlszaporulatnak ítélte,és nyilvános kivégzéséről döntött! “Marius”-t általános iskolás osztályok szeme láttára ölték meg és maradványait az oroszlánok elé vetették.
Bármely kontinens / ország állatkertjeiben szenvednek az állatok. Például az USA-ban, Cumbriában, a South Lakes Safari Zoo-ban 4 év alatt 500 állat halt meg.





5, Elefántlovaglás

Ázsia-szerte megannyi hely kínál elefántlovaglást. (India volt az első ázsiai ország, mely tavaly betiltotta ezt hitvány attrakciót.) Az elefántok nem tűrnék meg a turistákat a hátukon. Amennyiben munkába állásukat nem előzné meg a brutális betörési procedúra! Az újszülötteket elszakítják édesanyjuktól, az idomárok az akár 14 órán át tartó kifeszítés mellett, az elefántkampós fenyítést alkalmazzák, hogy betörjék őket lelkileg és fizikailag egyaránt. Hiába a legkegyetlenebb betörés, az elefánt viselkedése kiszámíthatatlan marad, rendszeresen előfordulnak sérülések az elefántlovaglás programokon. Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb esete 2016. februárban a thaiföldi Samuin történt, két skót turista kárára, egyikük belehalt a támadásba, mely során egy frusztrált hím elefánt ledobta a hátáról és megtaposta őket. A park vezetősége közölte, az incidens nyomán két dolgon változtattak, csak nőstény elefántokat használnak a programhoz, és a mahout (vezető) nem szállhat le az elefántról, hogy fotózza a turistákat.



6, Csimpánz-show

Az egyik legismertebb csimpánz-showt működtető intézmény nem Ázsiában, nem is Dél-Amerikában, hanem a decens és szabálytisztelő Németországban van: a Schwaben Park!
A szerencsétlen állatok pórázon tartva végzik a mutatványokat. A mutatványok közötti órákat parányi cellájukban töltik, jól láthatók rajtuk a stressz, depresszió, szorongás és unalom jegyei. Pedig a csimpánzok intelligenciáját a tudósok a kisgyerekek értelmi szintjéhez hasonlítják. Az intézmény nem kívánt reagálni a vádakra.
 

 7, Bikafuttatás

A spanyolországi Pamplonát minden évben azért keresik fel a turisták, hogy részt vegyenek az aberrált bikafuttatáson, mely során a mókára kiválasztott bikákat szűk, macskaköves utcákban eresztik a turisták közé.
Remélhetően senkinek nem lesz váratlan az információ, de ez egy roppant veszélyes élvezet a résztvevő emberi lények számára.
Az 1924-es kezdés óta több százan sérültek meg, és 15 felöklelt macsó meghalt. Ezek önként választották az orosz rulett ezen formáját. Nem úgy a bikák! Akik számára az esemény minden évben ugyanúgy végződik. Megszurkálják, majd egy matador meggyilkolja őket a nézőközönség szeme láttára.



8, Lovas kocsikázás

Világszerte a nagyvárosok parkjaiban, utcáin láthatunk lovaskocsikat, de a legjobb, ha elkerüljük ezt a romantikusnak tűnő programot.
A lovak kénytelenek a legszélsőségesebb időjárásban is, fáradtan, betegen is dolgozni a szennyezett levegőben, az autók között lavírozva! A kipufogógázok a légzőszerveiket, a lábukat és hátukat pedig a betonon történő járás teszi tönkre. A gondatlan kocsisok pedig ütlegeléssel vezetik le rajtuk türelmetlenségüket a forgalomban.
A The Royal Parks – a vállalat, mely Londonban üzemelteti a lovaskocsikázást – szóvivője közölte: Mint természetvédelmi szervezetnek, az állatok jóléte mindig is elsődleges fontosságú cégünknek. A lovakat rendszeresen ellenőrzik állatorvosok, és patkoló kovácsok a patáik állapotát. De a lovak városvédelmi munkát is ellátnak, segítik a parkok és utcai fák karban tartását olyan helyeken, ahol munkagépekkel nem lenne kivitelezhető.



9, Konzervvadászat 

Ez a vadászat legaljasabb formája, előcsomagolt mészárlás, ami dél-afrikai magántulajdonú földeken zajlik. Az állatokat fogságban tartják, elszakítva anyjuktól, hogy hozzászokjanak az “emberi” kézhez.
A néhány négyzetméterestől több ezer hektárosig terjedő, kerítéssel zárt területen az állatoknak soha nem volt esélyük arra, hogy elmeneküljenek vagy felvegyék a harcot jómódú vadászaikkal. Ezeken a vadász telepeken a vadászoknak fegyverek széles választéka áll rendelkezésükre. Egy oroszlán kilövéséért 8.000 és 16.000 USD közötti összeget fizetnek az aberrált lények.



10, Malac-sziget

Nem lehet tudni pontosan, hogy a Bahamák egyik kis lakatlan szigete, Exuma hogyan népesedett be malacokkal. Az viszont tény, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide jószándékú turisták, hogy simogassák, etessék őket és játszanak velük.
Azonban ez a hely nem paradicsom a malacok számára! Ők nem őshonosak a karibi-térségben, világos és érzékeny bőrük könnyen leég az erős napsütésben. A szigeten alig van növényzet, a malacok ki vannak szolgáltatva az őket tápláló turistáknak, akik között olyan is előfordul, amelyik nem átallik alkohollal itatni őket! A populációjukat úgy tartják kontroll alatt, hogy az idősebb egyedeket állítólag megölik, hogy az újszülötteknek helyet teremtsenek. 2017. márciusban a Bahamák kormányzati tisztviselói nyomozást indítottak, mert a szigeten élő sertésállomány egyharmada meghalt egy hét leforgása alatt. Kiderítették, hogy a halott malacok gyomrába nagy mennyiségű homok került, de arra hogy hogyan, nem derült fény.
Wayde Nixon, a tulajdonosok egyike a malacoknak alkoholt adó turistákat okolta. A probléma megoldására együttműködést akarnak a hatóságokkal, hogy megtiltsák a turistáknak, hogy etessék a malacokat.



Miután megismertük a vadállatok turisztikai célú kizsákmányolásának 10 legbrutálisabb ágát, nézzük meg az alternatívákat, ahol a turisták és a vadállatok közelsége ideális, és mely programok során sem a turisták, sem a vadállatok nincsenek kizsákmányolva vagy veszélyeztetve! A PeTA ajánlásával.

 

 

Ne feledd, az igazi menedékhelynek, igazi fajvédelmi központnak az az alapvető jellemzője, hogy nem kínál közvetlen kapcsolatot az állatokkal. A MailOnline Travel összegyűjtött négy pozitív példát, a meglátogatásra ajánlott parkokból, központokból.

 

 

Bannerghatta Biological Park, India
A PeTA India és a Bannerghatta Biological Park (BBP) együttműködésében jött létre India első, szabadtéri elefánt menedéke, egy elszigetelt, erdős területen, ami lehetővé teszi az elefántok szabad mozgását. Itt talált otthonra a 15 éves Sunder, akit a legfelsőbb bíróság 2014-ben szabadított ki a maharashitrai Jyotiba “templom” kegyetlen fogságából. A parkban jelenleg 15 elefánt lakik.

Monkeyland, Dél-Afrikai Köztársaság
A megmentett majmok világelső menedékhelye, hatalmas, 12 hektáros erdő, ahol az állatok szabadon élnek. Sokak kerülnek ide szörnyű múlttal! Láncra vert, illegálisan tartott, cirkuszi majmok találnak itt otthonra. Jelenleg kb. hatszázan élnek itt, családokat alkotva. A látogatók csak az erdő egy részében sétálhatnak, az állatokat tilos megérinteni. Lana Mostert, az alapító közölte: Nálunk nincs interakció az állatokkal. Nincs szürke zóna, mint sok más intézményben. Nem kínálunk “oktatási célú” közvetlen kapcsolatot a vadállatokkal

Animal Ocean, Dél-Afrikai Köztársaság
Fokváros Houl Bay részén él egy fókakolónia, akik idejük nagy részét a Duker-szigeten töltik, ahova a turisták csak limitált létszámban hajózhatnak át, és sznorkelezhetnek a sziget vizeiben. A fókák hihetetlenül játékosak, és gyakran úsznak a sznorkelezők közelébe. De az egyetlen eset, amikor a személyzet megérintett fókát, az egy műanyagba gabalyodott állat megmentése volt! Az Animal Ocean képviselője elmondta: Ezek a fókák nincsenek idomítva, befogva vagy irányítva. Vendégeink csak sznorkeleznek és az állatok odajönnek vagy távol maradnak, ahogy ők döntenek.

Bahia Adventures, Costa Rica
A Marino Ballena Nemzeti Park területén üzemelő hajó napi kirándulásokat kínál a turistáknak, mely során láthatnak vadonélő delfineket, anélkül, hogy üldöznék vagy beetetnék őket, mint sok más hajókirándulást szervező vállalkozás. A vendégek nem ugorhatnak a vízbe, és semmiféle garanciát nem vállalnak arra, hogy aznap fognak-e látni ceteket vagy sem.

 

 

Forrás: 


https://seashepherd.hu

https://seashepherd.hu/2017/06/02/turizmus-es-allathasznalat-tekints-be-a-szinfalak-moge/

http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3866346/Peta-reveals-dark-animal-tourism-industry.html

  ***



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése