2013. augusztus 2., péntek

A hála az, ami lehetetlenné teszi a boldogtalanságot.

http://www.pozitivnap.hu



Légy hálás! Mert „A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb titok, amit meg kell tanulnod.” (Osho)

Milyen kézenfekvő, mégis sokszor mennyire elsikkad a hétköznapok során! Hacsak nem gyakorolja az ember tudatosan és rendszeresen, nehéz folyamatosan hálásnak lenni azokért az emberekért és dolgokért, melyeket szeretünk az életben, vagy akár csak a létezésünk tényéért.

Miért jó a hála?

Ha a puszta tényeket, azaz kutatási eredményeket nézzük, azok is abszolút a hála mellett kardoskodnak. Ugyanis a hálás emberek (vagyis akik rendszeresen gyakorolják a hála érzését) boldogabbak, elégedettebbek az életükkel. Miért is?


Mert a hálás emberek egészségesebbek: alacsonyabb a vérnyomásuk, jobban bírják a fájdalmat, erősebb az immunrendszerük, több energiát fordítanak testmozgásra, továbbá többet alszanak.
Aki hálás, több örömöt és vidámságot talál, sokkal inkább tudatában van napi szinten az élet szépségeinek, így optimistább a hozzáállása is.
Ha hálát érzünk, embertársainkkal is sokkal barátságosabbak, kedvesebbek, nyitottabbak vagyunk. Segítőkészebbek, nagylelkűbbek, megbocsátóbbak vagyunk másokkal.
A hála segít, hogy a jelen szépségeit észrevegyük és értékeljük. Ezáltal sokkal több pozitív érzés keletkezik bennünk a mindennapok folyamán, ami újabb és újabb pozitív élményekhez vezet. Mennyi minden van, amihez az ember teljesen hozzászokott (pl. a civilizáció nyújtotta előnyök és kényelem). Ha egy pillanatra megállunk, és a magától értetődő dolgokat is értékeljük, akkor sokkal elégedettebbé válunk a jelenünkkel kapcsolatban.
A hála segít kizárni a negatív gondolatokat (irigység, megbánás, düh). Ez teljesen logikus, hiszen elég nehéz egyszerre hálásnak és irigynek lenni. A kettő valahol kioltja egymást. Ha örülünk annak, amink van, akkor nem azzal foglalkozunk, mi az, ami másnak van, nekünk pedig nincs.
A hálás emberek jobban tűrik a stresszt is, mivel az élet negatív eseményeit kevésbé sötéten látják, hiszen tudatában vannak annak, mi az a sok pozitívum, amit viszont kaptak az élettől.

Mi a hála?

Egyrészt, amikor felismerjük a jó dolgokat a világ(unk)ban. Ez persze nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk az élet árnyoldalait. De mikor megvizsgáljuk az életünket nagy egészében, akkor hálát adunk bizonyos dolgokért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése