2016. január 23., szombat

MEDVEÁLLATKÁK - PARÁNYI IDEGENEK?



Több mint 30 éven keresztül volt -20°C fokon lefagyasztva két medveállatka (Tardigrada) mégis túlélték közelmúltban történt felolvasztásukat amit követően egyikük még szaporodni is képes volt, még ahhoz sikeresen!
Többen kétségbe vonják, hogy ezek a parányi állatkák valóban földiek-e hiszen mi értelme lenne jó feltételekkel rendelkező bolygónkon olyan extrém túlélési praktikákra amikkel ez az állat bír. Elviselik egy darabig a -272°C-os hőmérsékletet (gyakorlatilag az abszolút nullát) és a +151°C-ot is. Elviselik, ha 15 perc alatt -190°C-ról +151°C-ra melegítik fel őket, nem pusztulnak el folyékony hidrogénben és nitrogénben sem. 570 000 rad röntgensugárzást is képesek kibírni (Az emberi szervezet 500 rad sugárzás hatására már halálos sérüléseket szenved). Vákuumban, azaz légüres térben, teljes oxigénhiányban 7 teljes hónapig is életben maradnak. Kibírják a földi légnyomás 300-szorosát, de extrém alacsony légnyomáson is megvannak. Túlélik a savakban, oldószerekben való fürdetést és az ember számára halálos mérgek számukra gyakorlatilag ártatlanok.
A legelképesztőbb viszont az, hogy a világűrben is életben maradtak, mindenféle védőeszköz nélkül amivel teljesen egyedülállóak az általunk ismert fajok körében. Ezt egy 2007-es kísérlettel bizonyította az Európai Űrhivatal a svéd Kristianstadti Egyetem vezetésével.





Adódik a kérdés, hogy mi szükségük ezekre az egyedi tulajdonságokra. A Föld régen sokkal mostohább állapotokkal rendelkezett mint ma, de még azokban az időkben sem lett volna szükség ehhez hasonló túlélési képességekre és végképp nem maradtak volna meg ezen túlélési képességeik az evolúció folyamata során. Egyesek ezekből arra következtetnek, hogy a medveállatkák nem a Földön alakultak ki éppen ezért kitűnő bizonyítékai lehetnek arra, hogy a földi élet egy része vagy egésze nem itt alakult ki, csak ide érkezett, meteoritoknak köszönhetően.(pánspermia elmélete). Tekintve, hogy bolygónk minden területén megtalálhatók (a Himaláján és több mint 4000 méteres mélységben az óceánokban egyaránt) többen is arra következtettek, hogy szándékosan küldték őket a Földre idegen lények, hogy milyen célból azt persze nem tudhatjuk. Az mindenesetre biztos, hogy a medveállatkák nem hasonlíthatók egyetlen földi élőlényhez sem.
Világszerte 1000 fajuk ismert, Magyarországon kb. 100 fajuk fordul elő!








Forrás: Facebook/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése