2018. október 14., vasárnap

Az intelligencia típusai / "Kik valójában az intelligensek." cikk a 3. Évezred EXTRA kiadású magazinból... & Ez az intelligencia nyolc meglepő jele:

Mindannyian hallottuk már az "intelligencia" kifejezést, de kevés ember tudja, hogy többféle intelligencia létezik, amelyek leírják a különböző személyiségeket, és hogy az agyunk milyen módon működik.

 

 

 

Howard Gardner, a Harvard Egyetem pszichológusa hozta létre a többszörös intelligencia elméletét, amely kifejti azt a kilenc módot, ahogy az intelligenciánkat különböző célokra tudjuk használni. Bár az elméleten azóta igazítottak és módosítottak, amely további intelligencia típusokat is tartalmaz, de még mindig alapként szolgál az intelligencia elmélet számára. Ezek közül vajon melyik igaz Rád?


1. A nyelvi intelligencia

Ahogy a cím is magától értetődően sugallja, ez a fajta intelligencia a verbális készségeket, és az információt közlő szavak hangjainak, jelentésének és ritmusának feldolgozási módját jelenti. A nyelvi intelligenciával rendelkező egyének egyik fő vonása az összetett eszmék és gondolatok jól fejlett nyelvvel történő kifejezése. Ez a fajta intelligencia többnyire írók, költők vagy szónokok körében ismert.

2. Logikai-matematikai intelligencia

Logikai-matematikai intelligenciáról akkor beszélünk, amikor az egyén képes analitikusan gondolkodni annak érdekében, hogy felismerjen bizonyos mintákat, függetlenül attól, hogy azok logikaiak vagy numerikusak. A feltételezések figyelembe vétele, a számító matematikai műveletek elvégzése a főbb vonásai annak, ha valaki logikai-matematikai elmével rendelkezik. Azok az emberek, akik ezzel a fajta intelligenciával rendelkeznek, szeretik elemezni a helyzeteket az érvelés és a minták tekintetében, amely erőteljesen a logikán alapul. Ez a fajta intelligencia jól ismert a tudósok, matematikusok és nyomozók körében.

3. Térbeli intelligencia

Ha képekben és látványban gondolkozol, akkor több mint valószínű, hogy térbeli intelligenciával rendelkezel. Az egyértelmű és pontos vizualizáció a fő jellemvonása az ezzel az intelligenciával rendelkező személynek a mentális képalkotás, kép manipuláció és az aktív képzelet mellett. Művészek, festők és építészek hajlamosak az ilyen típusú intelligenciára.

4. Testi-kinesztetikus intelligencia

Ez a fajta intelligencia arról szól, amikor képes valaki a testét hatékonyan és ügyesen irányítani a különböző fizikai képességeit használva. Ezen intelligencia esetében hatalmas jelentősége van az időzítésnek és a szem-kéz koordinációnak. Többnyire Sportolók, orvosok és mesterek körében beszélhetünk erről a fajta intelligenciáról.

5. Zenei intelligencia

A zene és ritmus létrehozásának, fenntartásának és értékelésének egyfajta képességét nevezzük zenei intelligenciának. Ez a fajta intelligencia gyakran jár együtt érzelmekkel, és mind a két dolog nagyon szorosan kapcsolódik a matematikailag intelligens emberekhez, akik néhány hasonló kognitív vonáson osztoznak, mint a zenei intelligenciával rendelkező egyének.

6. Interperszonális intelligencia

Az interperszonális intelligencia empátiaként is leírható, mivel mind a kettő nagyon hasonló. Az ilyen típusú intelligenciával rendelkező emberek képesek felismerni és azonosítani mások érzelmeit, vágyait és motivációit. Az interperszonális intelligenciával rendelkezők egyik fő vonása más emberek megértése, amit sokféle típusú munka során figyelhetünk meg, mint például a gondozó és szociális munkások, színészek, politikusok és tanárok esetében.

7. Intraperszonális intelligencia

Az intraperszonális intelligencia hasonló az interperszonálishoz, csakhogy ez a típus önmaga érzelmeinek észlelésével és megértésével foglalkozik másoké helyett. Ha összhangban érzed magad a saját gondolataiddal és jól megérted önmagad, valamint elsődleges számodra, hogy belsőleg motivált legyél, a legfontosabb jelei ennek a fajta intelligenciának. Pszichológusok, írók és filozófusok tartoznak az ezen intelligenciával rendelkezők csoportjába.

8. Természeti intelligencia

Ez a fajta intelligencia talán a legritkább, és az ilyen típusú intelligencia értékeli, és határozza meg mindazt, ami a természetből ered. Függetlenül attól, hogy egy bizonyos fajta növényről, vagy egy kis erdei állatról van szó, ez a fajta intelligencia nagy részét képezi evolúciós történelmünknek, és az olyan emberek, mint a kertészek, séfek, vagy vadászok, akik gyakran rendelkeznek ezzel a fajta intelligenciával.

9. Egzisztenciális intelligencia

Ilyen intelligenciával elsősorban a filozófusok és mély gondolkodók rendelkeznek. Azoknál figyelhető meg az egzisztenciális intelligencia, akik megkérdőjelezik a világot, létezésünket és benne mindent, különösen az emberi fajjal kapcsolatos dolgokat.

Bár néhány ezen fajta intelligenciák közül más néven forog a köztudatban, és talán már hallottál róluk másoktól (az érzelmi intelligencia egy hasonló, de más típusú példa), ezek az alapvető intelligencia típusok azok, melyek megtalálhatók a különböző emberekben. Melyik illik Rád a leginkább? A barátaid és családtagjaid közül ki illik bele a fenti kategóriákba?
**
 Forrás:

Kik a valóban intelligensek? 

Forrás  a  "3. Évezred magazin"  2017-es Téli különszámából. 

 

 

 











Kiegészítésként:

http://harmoniaban.hu/az-intelligencia-8-formaja/




ˇ ˇ ˇ


Ez az intelligencia nyolc meglepő jele:


Nem is gondolnánk, hogy mik lehetnek az okosság jegyei.


A Doors néhai énekese, Jim Morrison nyilatkozta, hogy

"Úgy tekintek magamra, mint egy intelligens, érzékeny emberi lényre, aki egy bohóc lelkével van megáldva. Ez utóbbi késztet arra, hogy a legfontosabb pillanatokban kitörjön belőlem."

Az intelligenciát gyakran elleplezheti a humor, a fiatalság, a lázadás és még pár olyan fura tényező, amelyekre mindjárt sort kerítünk az I <3 Intelligence nyomán.

Túl gyakran van az, hogy hamar legyintünk, és nem adunk esélyt annak, hogy az igazi gyémánt megcsillanjon valakiben.

 

Ha nem tartod magad zseninek

Ez egy jól körülírt jelenség, Dunning-Kruger effektusnak hívják. A kevésbé intelligens emberek jellemzője, hogy magukat és képességeiket túlbecsülik. Ezzel szemben a magas IQ-val rendelkezők szerényebben adják elő magukat egy nyilvános fórumon. Jegyezd meg: a leghangosabb válasz nem biztos, hogy a helyes is.

 

Ha aggszűz voltál/vagy

Az UNC-Chapel Hill kutatói mutatták ki, hogy azok a tinik, akik hamarabb bocsátkoznak szexuális kalandokba, kevésbé eszesek, mint szűzen maradt kortársaik. Meglepő, de nem csak a szexuális aktusok adják ezt az eredményt: még az ártatlanabbnak tűnő dolgok – csók és kézenfogva járás – is fordítottan arányosak az intelligenciával.

 

Ha macskás vagy

Aki kutyás, az valószínűleg kétkedve olvassa e sorokat, de a tudománynak van ebben is igaza. A wisconsini Carroll Egyetem 2014-es tanulmánya billentette a mérleget a macskatartók javára. Sokkal érzékenyebbek a cicagazdik, introvertáltabbak, nonkonformisták és nyitottabb a látásmódjuk is a kutyásoknál.

 

Ha túl sokat aggódsz

Sajnos ez nem nagy áldás, de a kimagasló verbális intelligenciájúak egyik fő jellemzője. Az ilyen személyek hajlamosabbak felismerni a közelgő fenyegetéseket és többet is töprengenek a múlt részletein.

 

Ha bagoly vagy

Egy 2009-as tanulmányból derül ki az, hogy hogy akinek gond esténként az elalvás, az az élénk agytevékenységét hibáztathatja ezért. Akik éjjel sokáig fenn maradnak, és csak hajnalban dőlnek ki, jóval éberebbek, okosabbak és ez meglátszik az anyagi sikereiken is. Sajnálhatják is a korán kelőket.

 

Ha te voltál az osztály bohóca

Azt gondolnánk, hogy bárki más, kivéve őt. Valójában pont az ellentéte az igaz. Az intelligencia és a jó humorérzék pont hogy kéz a kézben járnak, jó okkal. A humorhoz magas szintű verbális képességek szükségesek, kritikus látásmód és kreativitás. Egy jól elsült poén jelzi a többiekhez való erős kapcsolódást is.

 

Ha nagyszájú vagy

A szitkozódást alacsony értelmi képességekhez és társadalmi helyzethez szoktuk kötni. Ezt a tévhitet cáfolta meg a Marist College kutatása: a káromkodók nagyobb szókinccsel és jobban fejlett verbális képességekkel bírnak.

 

Ha hanyag vagy

Az értelmet a rendszeretéssel kapcsoljuk általában, de a rendezett környezet éppen hogy gátolhatja is az agyunkat abban, hogy csúcsra járjon. A Groningeni Egyetem munkatársai világítottak rá arra, hogy a kusza munkakörnyezet segíti elő a tiszta gondolkozást, főleg a kreativitás és a probléma-megoldás területén.


Tanuljunk meg váratlan forrásból is okos válaszokat kinyerni. Meglepő, de Isaac Asimov mondta ezt:

"A feltételezéseid ablakok a világra. Időnként pucold le őket, különben nem jön be rajtuk fény."


Forrás:


https://nuus.hu/eletmod/lelek/0214/ez-az-intelligencia-nyolc-meglepo-jele/?fbclid=IwAR3oA2pmbmz8X3sO7QgL9eDXpZROJWgFTPiXWRJc6ACPpiGdeqftCJp1bxgs




***


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése