2019. december 15., vasárnap

"Ez a Dunning–Kruger-hatás"






 Tudni, mennyire értünk valamihez és hogy milyenek a képességeink másokhoz képest nem csupán önbizalom-növelés. Segít eldöntenünk, mikor bízhatunk saját döntéseinkben és ösztöneinkben, és mikor szorulunk tanácsra. Ám pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy nem vagyunk túl jók saját képességeink felmérésében. Valójában gyakran túlbecsüljük képességeinket. A kutatók nevet is adtak a jelenségnek: ez a Dunning–Kruger-hatás. Ez megmagyarázza, miért mutatja száznál több tanulmány, hogy az emberek jobbnak hiszik magukat másoknál. A jelenség annyira gyakori, hogy az már ellentmond a matematika törvényeinek. Amikor szoftverfejleszőket kértek saját teljesítményük értékelésére, az egyik cégnél a válaszadók 32%-a, míg a másiknál 42%-uk a legjobb 5%-ba sorolta magát. 
















Forrás / Videó:


https://www.ted.com/talks/david_dunning_why_incompetent_people_think_they_re_amazing/transcript?language=hu#t-49176







 John Cleese a hülyékről:



A Dunning–Kruger-hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.
A jelenséget a Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger és David Dunning mutatta ki. Az eredményeiket 1999 decemberében publikálták a Journal of Personality and Social Psychology folyóiratban.

Kruger és Dunning szerint számos tanulmány sugallja, hogy a legkülönfélébb területeken, az olvasott szöveg megértésétől a gépjárművek használatán át a sakkozásig és teniszezésig, az amatőrök magabiztosabbak a szakértőknél. Azt feltételezték, hogy egy tipikus jártasság esetében a hozzánemértők:

- hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
- nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
- nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá,
- ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak
felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá.









*** 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése