2021. szeptember 25., szombat

Miért jó hálásnak lenni?

 



A hálateltség egy csodálatos érzés, ami rendkívül sok területen tud hatni az életünkre, akár rövid, akár hosszú távon.


Megerősíti a szociális kapcsolatokat

Amikor valaki önzetlenül, jószándékúan tesz értünk valamit, amiért nem vár cserébe semmit, akkor legtöbben hálásak vagyunk érte. De mi van az apró, nem annyira feltűnő dolgokkal?

Legközelebb, ha a boltba mész, fizetéskor a pénztárnál ne megszokásból mondd a „köszönöm”-öt a pénztárosnak! Mielőtt elmész a kasszától, gondold végig, miért lehetsz hálás neki. Például, mert ott kell ülnie vagy állnia sok órán keresztül a boltban, el kell viselnie az udvariatlan, mogorva vásárlókat is, és gyorsaságával ő is hozzájárul, hogy minél hamarabb kosaradba-szatyrodba kerüljenek a vásárfiák. Ennek tudatában mosolyogva, kedvesen – és mindenképpen úgy, hogy ő is hallja – köszönd meg. Elég ezt egy rövidke „köszönöm” szóba sűríteni, a lényeg, hogy ne a szokásos monoton „köszönöm, viszlát” legyen.

Nem csak a nagy dolgokért lehet ám hálát érezni. Azért is hálásak lehetünk, ha a helyi kisboltban mindig mosolyognak az eladók, vagy ha a portás mindig kedvesen köszön a munkahelyünkön.

A mindennapi apró eseményekben, részletekben is elrejtőzhetnek szívet melengető történések, csak oda kell figyelni.

Javítja a hangulatot

A hála mindkét oldalán lenni kellemes érzés. Akár mi magunk érezzük más iránt, akár nekünk hálás valaki, jó érzéssel tölt el bennünket.

A hála eloszlatja a negatív érzéseket: a harag és a féltékenység
megsemmisül a hála ölelésében, a félelem és a védekezés összezsugorodik.


Amikor éppen rossz napunk volt, vagy kissé el vagyunk kenődve, a hála képes segíteni, hogy jobban érezzük magunkat.

Javítja a testi és mentális egészséget

Akikre jellemzőbb a gyakori hálaérzet, fizikailag egészségesebbnek, fittebbnek vallják magukat, és betegségek esetén is kevesebb fájdalmat éreznek, kevésbé szenvednek a tünetektől. Ezen felül nyugodtabb alvás is jellemző rájuk, magasabb az alvásminőségük.

Növeli az önértékelést

Azok a személyek, akik gyakran éreznek hálát, elégedettebbek önmagukkal és az életben betöltött szerepükkel, magasabbnak életminőséget élnek meg. Hiszen ahelyett, hogy folyamatosan másokhoz hasonlítanák saját helyzetüket, azt nézik, hogy már mennyi mindenük megvan, és ezzel elégedettek.

 

Forrás: Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése