2022. február 23., szerda

WEF - Üdvözöllek a városomban – vagy mondjam: "városunkban"... "Nem birtokolsz semmit, de boldog leszel"... (Agenda project)

 


 #BackToTheFuture 2016 - Világgazdasági Fórum ( World Economic Forum ).





Archívum:

Üdvözöllek a 2030-as évben. Üdvözöllek a városomban – vagy mondjam: "városunkban". "Nem birtokolok semmit, de boldog leszek." Nincs autóm. Nincs házam. Nincsenek saját készülékeim vagy ruháim.
Furcsának tűnhet, de nekünk ebben a városban teljesen logikus. Minden, amit terméknek tekintett, mára szolgáltatássá vált. Hozzáférhetünk a közlekedéshez, szálláshoz, élelemhez és minden olyan dologhoz, amire a mindennapi életünkben szükségünk van. Ezek a dolgok egytől egyig ingyenesek lettek, így végül nem volt értelme, hogy sokat birtokoljunk.


Az első kommunikáció digitalizálttá és ingyenessé vált mindenki számára. Aztán amikor a tiszta energia szabaddá vált, a dolgok gyorsan elkezdtek mozogni. A szállítás ára drámaian csökkent. Már nem volt értelme autót birtokolni, mert hosszabb utakra perceken belül hívhattunk vezető nélküli járművet vagy repülő autót. Sokkal szervezettebben és összehangoltabban kezdtük el magunkat szállítani, amikor a tömegközlekedés könnyebbé, gyorsabbá és kényelmesebbé vált, mint az autó. Most már alig hiszem el, hogy elfogadtuk a torlódásokat és a forgalmi dugókat, nem beszélve a belsőégésű motorok légszennyezéséről. Mire gondoltunk?


Néha használom a biciklimet, amikor meglátogatom néhány barátomat. Élvezem az edzést és az utazást. Valahogy ráveszi a lelket az utazásra. Vicces, hogy egyes dolgok soha nem veszítik el izgalmukat: gyaloglás, kerékpározás, főzés, rajzolás és növények termesztése. Teljesen logikus, és emlékeztet bennünket arra, hogyan alakult ki kultúránk a természettel való szoros kapcsolatból.
"A környezetvédelmi problémák távolinak tűnnek"
Városunkban nem fizetünk bérleti díjat, mert valaki más használja a szabad helyünket, amikor nincs rá szükségünk. A nappalimat üzleti megbeszélésekre használják, amikor nem vagyok ott.
Időnként úgy döntök, hogy főzök magamnak. Egyszerű – a szükséges konyhai felszerelést perceken belül az ajtómhoz szállítjuk. Mióta a közlekedés ingyenessé vált, felhagytunk azzal, hogy ezeket a dolgokat betömjük otthonunkba. Miért tartsunk tésztafőzőt és palacsintafőzőt a szekrényeinkben? Csak akkor tudjuk megrendelni, amikor szükségünk van rájuk.
A vásárlás halála.


Bevásárlás? Nem igazán emlékszem, mi az. Legtöbbünk számára ez a használati tárgyak kiválasztásává vált. Néha szórakoztatónak találom ezt, néha pedig csak azt akarom, hogy az algoritmus megcsinálja helyettem. Jobban ismeri az ízlésemet, mint én.
Amikor a mesterséges intelligencia és a robotok átvették a munkánk nagy részét, hirtelen volt időnk jókat étkezni, jól aludni és másokkal tölteni az időt. A csúcsforgalom fogalmának már nincs értelme, hiszen az általunk végzett munka bármikor elvégezhető. Nem igazán tudom, hogy nevezhetném-e többé munkának. Inkább gondolkodási időre, teremtési időre és fejlesztési időre hasonlít.
Egy ideig minden szórakozásba fordult, és az emberek nem akarták magukat nehéz kérdésekkel kínlódni. Csak az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogyan használhatjuk ezeket az új technológiákat jobb célokra, mint az idő elrablása.


"Különféle életet élnek a városon kívül"
A legnagyobb gondom mindazokkal az emberekkel foglalkozik, akik nem a városunkban élnek. Akiket útközben elvesztettünk. Azok, akik úgy döntöttek, hogy ez túl sok lett, mindez a technológia. Azok, akik elavultnak és haszontalannak érezték magukat, amikor a robotok és a mesterséges intelligencia átvették a munkánk nagy részét. Akik felháborodtak a politikai rendszeren és ellene fordultak. Másfajta életet élnek a városon kívül. Néhányan kis önellátó közösségeket hoztak létre. Mások csak a 19. századi kis falvak üres és elhagyatott házaiban maradtak.


Időnként idegesít a tény, hogy nincs igazi magánéletem. Nem tudok hova menni és nem lehet regisztrálni. Tudom, hogy valahol minden, amit csinálok, gondolok és álmodom, rögzítve van. Csak remélem, hogy senki sem használja fel ellenem.


https://archive.md/2016.12.11-072139/https://www.weforum.org/agenda/2016/11/shopping-i-can-t-really-remember-what-that-is?fbclid=IwAR3QotwNYsNXwve2FhPAnuN6tAjI_Po7X8cKGybWJA8C6E9lx7wpzgOoPfM

 

 



Semmid se lesz, de annyira átmossák az agyad, hogy ennek örülsz majd 

 

 https://ujtechkor.blog.hu/2020/11/20/ime_a_csodas_jovo_semmid_se_lesz_de_annyira_atmossak_az_agyad_hogy_ennek_orulsz_majd

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése