2022. november 13., vasárnap

A kötelező (kísérleti) védőoltások elleni törvények: Az orvosi etika alapelvei:

 

 


1) Hippokratészi eskü (-460//377): "Nem adok mérget senkinek, ha kérik, és nem kezdeményezek ilyen javaslatot".
 
2) Orvosi etikai kódex, 36. cikk:
A közegészségügyi törvénykönyv R4127-36. cikke: "minden esetben ki kell kérni a vizsgált vagy kezelt személy beleegyezését. Ha a beteg akaratának kifejezésére képes állapotban visszautasítja a javasolt vizsgálatokat vagy kezelést, az orvosnak tiszteletben kell tartania ezt a visszautasítást, miután tájékoztatta a beteget annak következményeiről".
 
3) Nürnbergi Kódex (1947): "az emberi alany beleegyezése feltétlenül szükséges. A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya 1966-os szövegében átvette az önkéntelen kísérletezés tilalmát, amely kimondja: "Senkit sem szabad beleegyezése nélkül orvosi vagy tudományos kísérleteknek alávetni".
 
4) Genfi nyilatkozat az orvosok számára (1948): "Tiszteletben tartom a betegem autonómiáját és méltóságát. Nem fogom orvosi tudásomat arra használni, hogy emberi jogokat és polgári szabadságjogokat sértsek, még kényszer hatására sem. Fenntartom az emberi élet abszolút tiszteletét a fogantatástól kezdve. A páciensem egészségét tekintem elsődleges szempontnak.
 
5) Helsinki Nyilatkozat (1996), amelyet 45 ország, köztük Franciaország írt alá:
25. cikk: "Az orvosi kutatásban való részvételnek a tájékozott beleegyezésre képes személyek számára önkéntesnek kell lennie. Tájékozott beleegyezésre képes személy nem vehet részt kutatásban anélkül, hogy szabad és tájékozott beleegyezését adta volna".
 
6) Oviedói egyezmény (1997), amelyet 29 ország, köztük Franciaország írt alá):
5. cikk: "az egészségügy területén beavatkozás csak az érintett személy szabad és tájékozott beleegyezését követően végezhető. Az érintett személyt előzetesen megfelelően tájékoztatni kell a beavatkozás céljáról és jellegéről, valamint annak következményeiről és kockázatairól. Az érintett személy bármikor szabadon visszavonhatja hozzájárulását.
 
7) Kouchner-törvény (2002. március 4.):
111-4. cikk: "bármely személy az egészségügyi szakemberrel közösen és az általa nyújtott információk figyelembevételével hozza meg az egészségét érintő döntéseket. Az orvosnak tiszteletben kell tartania a személy kívánságát, miután tájékoztatta őt döntésének következményeiről. Ha a személynek a kezelés visszautasítására vagy megszakítására irányuló kívánsága veszélyezteti az életét, az orvosnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy meggyőzze a személyt az alapvető fontosságú ellátás elfogadásáról. Az érintett személy szabad és tájékozott beleegyezése nélkül semmilyen orvosi cselekmény vagy kezelés nem végezhető, és ez a beleegyezés bármikor visszavonható.
 
8) Salvetti ítélet (2002): az Európai Unióban semmilyen orvosi kezelés nem kötelező: "a kötelező védőoltás, mint nem önkéntes orvosi kezelés, beavatkozást jelent az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény 8. cikkében biztosított magánélet tiszteletben tartásához való jogba" (Salvetti kontra Olaszország - az EJEB 2002. július 9-i határozata; 42197/98. sz.)
 
9) Francia polgári törvénykönyv:
16-1. cikk: "Mindenkinek joga van a teste tiszteletben tartásához. A test sérthetetlen".
 
10) Az Európa Tanács 2361. sz. állásfoglalása (2021. január 28.): Tanácsadó vélemény: A Közgyűlés sürgeti a tagállamokat és az Európai Uniót:
731. cikk: "annak biztosítása, hogy a polgárokat tájékoztassák arról, hogy a védőoltás nem kötelező, és hogy senkire ne gyakoroljanak politikai, társadalmi vagy egyéb nyomást a védőoltás beadására, ha személyesen nem kívánja azt".
732. cikk: "annak biztosítása, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem oltották be, mert potenciális egészségügyi kockázatot jelent, vagy mert nem akarja beoltatni magát".
 
 
Forrás:

Fimmy Sobak/Facebook/Google KERESŐ!
 
 
&  

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése