2023. március 14., kedd

A természetbarát kert!

 

A fáradhatatlanul nyüzsgő kis segítőtársainkat,a beporzókat, akik nélkül elbúcsúzhatnánk leggyakoribb haszonnövényeink 70 %-ától. Beporzás nélkül gyümölcsfáink nem teremnének, le kellene mondanunk a kávéról, teáról, sőt, még a csokiról is. A virágos növények több mint háromnegyedét állatok porozzák be, de hiába nyújtanak értékes ökoszisztéma-szolgáltatást a beporzók, mégis, számuk az elmúlt években drasztikusan csökkent. Ennek oka mindenek előtt az élőhelyvesztés: a természetközeli vadvirágos rétek helyére sokszor növényvédő szerekkel kezelt szántóföldek vagy más ültetvények kerültek, máskor inváziós fajok tengere lepi el az egykor változatos növényvilágú gyepeket. Vegyszermentes cserjés-vadvirágos szegélyekkel és beporzóbarát kertekkel azonban segíthetjük szorgos kis barátainkat.

Mindennapjainkban is sokat tehetünk környezetünk természeti egészségéért. Kertünk változatos, odafigyelő kialakításával, vagy akár pár olyan aprósággal is, mint egy itató, vagy egy rovarszálló, sokat tehetünk azért, hogy lakóhelyünk ne csak nekünk legyen oázis, hanem a körülöttünk lakó állatoknak is kellemes élettér legyen.

Alábbi poszterünkön azt mutatjuk be, hogyan nőhet a fajok a száma a kertünkben, ha minél természetközelibb gyepkezelést alkalmazunk, ha csak egy kicsit ritkábban nyírjuk a füvet és hagyunk benne vadvirágokat, ha kirakunk egy itatót vagy madárodút, ha nem betonozunk vagy kövezünk le minden felületet, vagy, ha lehetőleg őshonos virágokból alkotott gazdag ágyásokkal tarkítjuk a füves foltokat.

Minden kerttulajdonost buzdítunk arra, hogy a legfelső képünket véve példának, akár csak egy dolgot valósítson meg a kertjében a természetbarát lépésekből, és, ha meglátja az eredményét, talán a további átalakításokhoz is megjön a kedve.

Poszterünket Zsoldos Márton gyönyörű festményeiből és illusztriációból Dedák Dalma és Zsoldos Márton szerkesztette.

A digitális poszter az Agrárminisztérium támogatásával jött létre.(PTKF/982/2021.) - https://www.rovartani.hu/2023/03/10/termeszetbarat-kertunk/

 



Forrás:

 https://www.rovartani.hu/2023/03/10/termeszetbarat-kertunk/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése