2013. március 24., vasárnap

”Idegenek” az Antarktiszról.




Az ősi tó a szeizmikus tevékenységek zónájában helyezkedik el. A földrengés következtében törés alakult ki a víztározó fenekén. A Föld mélyéről korábban ismeretlen lények kerültek a felszínre. Ezek gyorsan nőttek és hatalmas szörnyekké váltak. Az emberiség most katasztrófa fenyegeti. Csak keveseknek sikerül megmenekülniük az ”idegenektől”.
Egy hollywoodi kasszasiker tipikus jelenete vagy maga a rémisztő valóság? A pétervári tudósok földönkívüli életre bukkantak. Az Atomfizikai Intézet genetikusai azt állítják, hogy az antarktiszi Vosztok-tó jégrétege alól származó mikroorganizmusok egyetlen ismert osztályba sem tartoznak. A DNS-ük kevesebb, mint 86%-ban azonos az ismert baktériumfajokkal. Ez pedig azt jelenti, hogy ”idegenekkel” állunk szemben. Mivel lehetetlen azonosítani a leletet, így nem egy baktériumfaj felfedezéséről érdemes beszélni, hanem inkább egy ismeretlen DNS felfedezéséről,- magyarázta az ”Oroszország Hangjának” Valerij Lukin, a sarki és antarktiszi expedíció vezetője:

Egyelőre csak a baktérium DNS-ét fedeztük fel. Az előzetes vizsgálatok egyelőre még semmilyen információt sem adtak az organizmus élettani működéséről, élőhelyének feltételeiről. Egyelőre nem rendelkezünk ezekkel az információkkal. Megállapítottuk, hogy van egy bizonyos minta. Ez a környezet szerves részét képezi. Az organizmusról azonban nem tudunk ennél többet.

Ahhoz, hogy több információhoz juthassunk, a tudósoknak folytatniuk kell a kutatást. Azonban már most kijelenhető, hogy nem jelentek semmilyen veszélyt sem ránk nézve,- hangsúlyozta a szakértő:

Ez a mikroorganizmus egyedülálló körülmények között él, amely csak a Vosztok-tóban található meg. Sehol máshol a világon. Amikor pedig a felszínre hozzuk, egyszerűen elpusztul. Ugyanis képtelen a felszínen található körülmények között életben maradni. Ezért nem jelent veszélyt az emberiség számára.

Kiderült, hogy a horrorfilm forgatókönyve a valós életben nem állja meg a helyét. Igaz, az sem kizárható, hogy a tó több kilométernyi vastagságú jégpáncélja alatt további ismeretlen lények lakoznak. A Vosztok egy egyedülállóan zárt ökoszisztéma, amely teljesen le van szigetelve a légkörtől. Ez a Jupiter és a Szaturnusz holdjain talált jég alatti óceánok egyetlen megfelelője. Az új baktériumfajok felfedezése hozzásegíthetne bennünket ahhoz, hogy többet megtudjunk a földi életformákról, az evolúcióról és az éghajlatváltozásról.
http://hungarian.ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése