2019. március 2., szombat

- A géniuszok öt fő tulajdonsága -

 Te milyennek képzeled a legnagyobb lángelméket? Lázadónak? Kreatívnak? Őrültnek? Viccesnek? Intelligensnek? Különcnek? Ezek mindegyikének? A valóságban vajon mely sztereotípiák igazak rájuk ezek közül, és melyek nem?

 



Da Vinci, Mozart, Voltaire, Goethe és Einstein ugyan mind rendkívül okos és tehetséges személyek lehettek, legnagyobb eredményeik azonban mégsem az IQ-jukból eredtek. Olyan újító és kreatív ötletekkel álltak ugyanis elő ezek az emberek, amelyek azelőtt nagyon keveseknek juthattak csak eszébe. De vajon mely adottságaik tették igazán naggyá őket?

Csíkszentmihályi Mihály 1996-os tanulmányában áttekintette, hogy az addig összegyűjtött kutatási eredmények tekintetében általánosan milyen sajátosságok jellemzőek a zseninek tartott emberekre. Ő végső soron öt olyan tulajdonságot/képességet fedezett fel, amellyel a statisztikai adatok szerint az átlagosnál kreatívabb személyek rendelkeznek.

 

1. Vonzódás a bonyolult dolgok iránt

Az igazi zseniket valóságos mágnesként vonzzák az összetett problémák és az emberpróbáló kérdések. Azok a témák, amelyek komplexitása inkább elriasztja, mintsem inspirálja a hétköznapi elméket. A valódi géniuszok feltehetően azért feszegetik az értelmük határait, mert a káosz „megszelídítésénél” aligha létezik izgalmasabb kihívás nekik.

 

2. Igény a világ újraértelmezésére

A lángelmék leglátványosabb tulajdonsága, hogy imádják kerülni a mások által egyszer már bejárat útvonalakat. Azok ugyanis nemhogy nem izgalmasak, hanem kifejezetten unalmasak a számukra. Mindezek miatt ők erősen kritizálják a korábbi elképzeléseket és a már létező megoldásokat, s teljesen újragondolják a lehetséges magyarázatokat.

 

3. Egyediség a gondolkodásban

A legnagyobb alkotók képesek ellenállni a szociális konvencióknak és a társadalmi nyomásnak. Egyrészt nem tudnak és nem is akarnak „beállni a sorba”, másrészt pedig megvan bennük a kellő merészség is ahhoz, hogy egyedül tapossák ki maguknak az utat. Az efféle emberek éppen ezért gyakran „magányos farkasokként” jellemzik magukat.

 

4. Elmélyülés a munkában

Aligha meglepő, hogy a valódi zseniket csillapíthatatlan szenvedély jellemzi egy-egy probléma megoldását illetően. Olyannyira, hogy egyre csak azokkal a kérdésekkel foglalkoznak, amelyekre nem kaptak még kielégítő válaszokat. Sokszor még enni, inni és aludni is elfelejtenek, annyira hajtja őket a „megszállottság szele”.

 

5. Vágy a különleges kapcsolatokra

A lángelmék nemcsak a zavarba ejtő kérdések, hanem a hozzájuk hasonló emberek után is vágyakoznak. Korszakalkotó kreativitásuk tudniillik csakis akkor szökkenhet szárba, ha előbb más zsenik veszik őket a pártfogásukba. Mindezek miatt gyakori, hogy az ifjú géniuszokat kezdetben egy igazi mester patronálja, aki a fejlődésüket mintegy katalizálja.

 

Mi teszi az igazi zseniket?

Hát nem az intelligenciahányadosuk! Láthattuk elvégre, hogy a korszakalkotó észjárás egy rendkívül sajátos tulajdonságegyüttest is megkíván. Sokszor azonban még ez sem elég. A valódi sikerekhez ugyanis elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás és a szorgalmas munkavégzés. Michelangelo mondta egyszer a következőket:



„Ha tudnák az emberek, hogy milyen keményen dolgoztam azért, hogy feljussak a mesteri szintre, egyáltalán nem tűnne olyan csodálatosnak az egész.”






Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése