2019. április 19., péntek

Delfinmosoly - Tények & tévhitek a delfináriumok világáról: Három példa az egyén szerepvállalásában a globális éghajlatváltozás és a hatodik kihalási hullám visszaszorításában vagy felgyorsításában.

Három példa az egyén szerepvállalásában a globális éghajlatváltozás és a hatodik kihalási hullám visszaszorításában vagy felgyorsításában.
A jó hír, hogy tudatos fogyasztással és vásárlással kivonhatjuk magunkat az ördögi körből, és talán másokat is arra inspirálhatunk!
Mindennapi döntéseink hatással vannak környezetünkre, és minden nap lehetőségünk van tudás birtokában jobb döntés meghozatalára.  

 


 

Delfinmosoly - Tények & tévhitek a delfináriumok világáról

 

 

Az emberiség populációja napjainkra meghaladta a 7 milliárd főt. Amikor ebben a 7+ milliárdos létszámban próbáljuk saját döntéseink szerepét elhelyezni, talán azt gondolhatjuk, nincs hatásunk az emberiség egészére.

Pedig mindennapi döntéseink lánca, közvetlenül több mint 20.000 faj jövőjét befolyásolja!

A jelenleg is tartó, úgynevezett hatodik kihalási hullámot éljük! Bolygónk történelmének eddigi leghíresebb kihalási hullámát aszteroida okozta. Ezt itt, a hatodikat, semmi más mint mi, emberek okozzuk, a globális éghajlatváltozás, erdőirtás, élőhelyek kisajátítása és vadászat révén! A neve "defaunation", azaz a növény és állatvilág megsemmisítése. Nyilvánvalóan nem az egyén, hanem az emberiség kollektív viselkedése az oka a hatodik kihalási hullámnak!


1, Étkezés:

Aki fogyaszt húst, tejterméket, tojást, az valójában hozzájárul a globális éghajlat-változáshoz, aminek elsődleges okozója a haszonállat-termelés! Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezésügyi szervezete (FAO) szerint a haszonállat-termelés a globális üvegházhatású gáz kibocsátás 14,5%-áért felelős, ami feltehetően alulbecsült adat, az arányt a Worldwatch Institue felmérései 51%-osnak ítélik.
Jelenleg a Föld összes földterületének 50%-át állattenyésztésre vagy takarmánytermesztésre használják! Az iparág fokozott területigényét csak újabb és újabb erdők kiirtásával lehet kielégíteni. A mezőgazdaság bolygónk erdőirtásának 75%-áért felelős, és minden felszámolt esőerdő hektárja 200 tonna üvegházhatású gáz termelésével tovább emeli az állattenyésztésben keletkező, évi 8,769 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátást.
Az állati eredetű termékek kiiktatása vagy legalábbis csökkentése étrendünkből, hozzájárul az üvegházhatású gázkibocsátás globális csökkenéséhez!

2, Fogyasztói döntések:

A fajok kihalásának egyik legnagyobb okozója, az élőhelyek elvesztése. Nem meglepő módon, ez is emberi érdekekhez kötődik. A pálmaolaj a fogyasztási cikkek 40-50%-ában megtalálható, és az egyik legfontosabb mozgatórugója az indonéziai erdőirtásoknak. Óránként átlagosan 300 focipálya nagyságú területet tisztítanak meg, hogy helyet biztosítsanak újabb pálmaolaj ültetvényeknek. Indonéziában és Malajziában emiatt 10 év alatt, az orangutánok populációja 50%-kal csökkent. Az Orangutan Conservancy becslése szerint, a főemlősöktől az elmúlt 20 év során elvettük élőhelyük 80%-át. Az USA-ban használt pálmaolaj 98%-a Indonéziából és Malajziából származik. A pálmaolajtartalmú termékek vásárlásával hozzájárulunk az erdőirtáshoz, az orangutánok és további endemikus fajok kihalásához! Kérjük, Te is olvasd el a termékek összetevőit és vásárolj pálmaolajMENTESET!

3, Veszélyeztetett fajok egyedeinek vásárlása:

Elefántcsont, cápapor, orrszarvú szarva, tigrisbőr stb - nem olyan termékek, amiket átlagos helyeken "csakúgy" meg lehet vásárolni, de a feketepiac világszerte megtalálja az utat a fogyasztói igényekhez és kereslethez!
Valójában az USA az illegális elefántcsont-kereskedelem második legnagyobb piaca* (Kína 2017. decembere óta, szigorúan betartató törvényekkel megpróbál lejönni erről a kétes hírnévről. Donald Trump, az USA jelenlegi elnöke pedig nem. Ha továbbra is így támogatja a trófeavadászatot, akkor az USA akár át is veheti az elsőséget!) Afrikában évente több mint 30.000 elefántot gyilkolnak meg agyarukért! Ha ezen nem változtatunk, az afrikai elefánt 10 éven belül kihal.
A nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút kipusztították az orvvadászok.
A vadonélő tigrisek populációja 3.000 fő körül van. Kevesebb, mint ahányat rabságban, útszéli állatkertben, állatkertben, cirkuszban, tigris"templomban" tartanak! Ezért is evidens, hogy (többé már) nem megyünk efféle hitvány helyekre.
Akárcsak a tigris, a cápa is élőhelyének csúcsragadozója. És mégis veszélybe került! Évente kb. 100 millió cápát gyilkolnak meg, hogy uszonyából dél-kelet ázsiai sznobok cápauszony-levest fogyaszthassanak, és a babonaalapú kínai kuruzslás is igényt tart a cápauszony porcra, de az USA-ban is állítanak elő belőle táplálékkiegészítő porokat. Ezeket a méltatlanul félreértett ragadozókat a cápauszony-vadászat mellett, a túlhalászás és a halászati "járulékos veszteség" is tizedeli.

A választás a kezedben van!
Ez csak három példa az egyén szerepvállalásában a globális éghajlatváltozás és a hatodik kihalási hullám visszaszorításában vagy felgyorsításában.
A jó hír, hogy tudatos fogyasztással és vásárlással kivonhatjuk magunkat az ördögi körből, és talán másokat is arra inspirálhatunk!
Mindennapi döntéseink hatással vannak környezetünkre, és minden nap lehetőségünk van tudás birtokában jobb döntés meghozatalára.
Ne feledd, a választás a Te kezedben és pénztárcádban van!







Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése