2019. április 20., szombat

Ma van a cirkuszok világnapja, reméljük a jövőben állatok nélkül fogják ünnepelni mindenhol!!!

Ma van a cirkuszok világnapja, reméljük a jövőben állatok nélkül fogják ünnepelni mindenhol!!!

 

 

Miért nem állatnak való hely a cirkusz?

 

Az igazság a cirkuszi állatokról az, hogy folyamatos bántalmazásnak vannak kitéve, mi által életük egy nyomorúság. Egyes állatok egyenesen a vadonból kerülnek befogásra pusztán szórakoztatásért.

A cirkuszok világszerte használnak állatokat előadásaikhoz, de egyre több ország tiltja be ezt a gyakorlatot.

De mi is ezzel a probléma. Íme, a tények:

Honnan is származnak a cirkuszi állatok?

Ez a milliódolláros kérdés.

Olyan fajokat láthatunk, melyek cirkuszokban való szerepeltetését nemzeti és nemzetközi törvények is szabályozzák. Ide tartoznak az elefántok és az ázsiai fekete medvék.

A törvények kimondják, hogy ezen fajok a vadonból nem vadászhatók vagy értékesíthetők. Azt is tudjuk, hogy Vietnámban egyetlen medve-epe kereskedő sem volt sikeres a fogságban tartott medvék tenyésztésében – szóval honnan is származnak akkor a cirkuszi állatok?

Az igazság az, hogy néhányukat nagy valószínűséggel illegálisan gyűjtötték be a vadonból és értékesítették a szórakoztatóiparnak.

 

Tények a cirkuszi állatok bántalmazásáról:

 

A cirkuszi állatok az előadott trükkök egyikét sem saját akaratukból csinálják meg.

Az elefántok egy lábon állnak és körbe forognak – gyakran miközben egy kicsi széken állnak. Ilyen viselkedést vadon élő elefántoknál még sosem figyeltek meg, hisz hosszú távon ez igen káros az állatok fiziológiájára.

Már köztudott, hogy az elefántokat elefántkampókkal történő veréssel kényszerítik ezen mutatványokra, míg a fiatal elefántokat könyörtelenül kényszerítik és ütik, ezt a procedúrát a „megtörés” néven ismerik, mellyel megtörik szellemüket és engedelmességre bírják őket.

A nagymacskák népszerű cirkuszi állatok, sokukat a foguk és karmaik eltávolításával tesznek ártalmatlanná. „Kiképzésük” ostorral történik, mely megtanítja őket félni a porondmestert és nem támadni őt.

Az Ázsiában végzett vizsgálataink során találtunk motorozó medvéket, kutyán lovagló makákókat, és orángutánokat, akik tányérokkal zsonglőrködtek. Ezek annyira természetellenes dolgok, hogy egyetlen állatot sem lehet ösztönözni vagy utasítani, hogy önszántukból csinálják meg – kényszeríteni kell őket. Kezdetben ez erőszakkal történik, majd az étel ígéretével. Ennek eredménye, hogy sok cirkuszi állat alultáplált, és éhségük csillapítása reményében teljesítenek.

 

 

 

Szeretnek-e az állatok színpadon lenni?

 

A cirkuszok által gyakran bántalmazott vadállatokat a körülmények extrém módon stresszelik. A hangos zene, a közönség kiabálása és a szédítő fények mind zavarják és feszültté teszik a vadállatokat.

Hosszú ideig kitéve ennek rendellenes viselkedéshez és szorongás okozta egészségügyi problémákhoz vezet.

Habár az lehetséges, hogy a kutyák esetleg élvezik a cirkuszi foglalkozások bizonyos típusait és akár a fellépést is, a vad állatfajoknak, mint a tigris, medve vagy makákó ez hatalmas trauma.

Az AnimalsAsia nem támogatja az állatok – köztük kutyák – cirkuszokban történő használatát a széles körben elterjedt kegyetlen képzési technikák és rossz tartási körülmények miatt.

 

Hogyan élnek a cirkuszi állatok?

 

A cirkuszi körülmények még az állatok legalapvetőbb igényeinek sem felelnek meg. Mikor az előadásnak vége, az állatok kicsi, üres ketreceikbe térnek vissza, mely elzárja őket fajtársaiktól és a fajuknak megfelelő viselkedés lehetőségétől.

Az AnimalsAsia vizsgálatai szerint a cirkuszok 100%-a elbukott az állatok alapvető igényeinek biztosítása terén. Találtunk medvéket apró ketrecekben ringatva magukat – a stressz és a mentális zavar jól ismert jele – és nyakuknál fogva láncra vert makákókat.

Indonéziában az állatok gyakran nagy távolságokat kénytelenek megtenni a cirkuszokkal, még delfineket is szállítanak teherautóval vagy repülővel, ami nyilvánvalóan teljesen alkalmatlan a fajra nézve.

 

 

 

 

 

Mi a jó az állatos cirkuszokban?

 

Mint minden iparágnak, mely profitot termel, ennek is megvannak a támogatói, akik szerint az állatok gyakorlatokkal vannak ösztönözve, de ennek mond ellent az összes bizonyíték és szakértő is.

Az állatos cirkuszok mellett állók azt is állítják, hogy állatos előadásokat nézni az oktatás egy formája, mely növeli a figyelmet és a tiszteletet a vadon élő fajok irányába. De az igazság teljesen más.

A valóságban az állatos cirkuszok semmit sem tanítanak gyermekeinknek. Az ott látott viselkedés természetellenes és teljes mértékben téves benyomást kelt az állatok életéről és szükségleteiről. Az állatok színpadon történő bántalmazása csak azt tanítja az embereknek, hogy az állatok az ember szórakoztatását szolgálják, és úgy bánhatunk velük, ahogy az éppen nekünk tetszik, azok érzéseit és igényeit teljesen figyelmen kívül hagyva. Tényleg ez az, amit gyermekeinknek tanítani akarunk? 

 

Mondd el, hogy ezen változtatni akarsz. Írd alá a petíciót, melyben kérjük a vietnámi kormányt, hogy vessen véget a kegyetlenségnek és a vadvilág elleni bűncselekményeknek azáltal, hogy betiltja a vad állatok szerepeltetését és engedélyezi az állatok menedékhelyekre történő szállítását: 

 

(Forrás: animalsasia.org)

 

https://help.animalsasia.org/page/25425/petition/1?ea.tracking.id=news

 

 

 

 

***

 

 

 Elérhető FORRÁS/ LINK :

 

https://www.facebook.com/246755116011222/photos/a.247096735977060/317629855590414/?type=3&theater

 

 

 

Eredeti cikk :

Az elefántokkal vagyok 

 facebook oldaláról:


https://www.facebook.com/Az-elef%C3%A1ntokkal-vagyok-246755116011222/?__xts__[0]=68.ARAgtbJZL2qzISfTQtCOYP-PMkGF_ffjRU7DFjjgP2dVZXpBkO8HYemT3NBrhEA8Z7YExwyhvMwrc5BHgWXeIH52ldFPb7R9o2bWF2Dimn3dzOJ6hkeWCBrNTbhFwyMX8KYFzPAfjzYDNMoBtryQaWbv1NAewrpM8UVVYXWEgkzWwyrysJdMkcA7DqYfcy7Oe9hXzIDoyoxd6xy3CNYGeXO8RxJapobdXXQjKwC8wFKSsc-NPJDHguzMLy-GMw1bydhZKK62AuSJACWnAwgCIyzn2J7qogfiOdVuNaSBW-HBiigIh28CjPz5MEhMXCkxQzpGy2YjJWdSsPZqWBSps3sr

 

 

2019. április 20.

 

***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése