2021. október 17., vasárnap

A pozitív gondolkodás nem naivitás – 3 tipp, hogyan légy pozitívabb:

 

 

A pozitivitást könnyen össze lehet téveszteni a naivitással, főleg ha a negatív oldalról közelítjük meg a kérdést. Amikor egy lyukas csónakban evezünk a nyílt tengeren, nagy a valószínűsége annak, hogy a csónak el fog süllyedni. Semmit sem tenni, csak várni (még az ujjunkat sem dugjuk be a lyukba), és azt gondolni, hogy minden rendben lesz, mert mi pozitívan gondolkodunk, valóban naivság. A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy a pozitív gondolatoktól vagy a pozitív hozzáállástól várjuk a megoldásokat. Az optimista gondolkodás nem zárja ki a realizmust.

A pozitív gondolkodású ember a fenti esetben igenis próbál tenni valamit azért, hogy megmentse magát. Hisz benne, hogy ha cselekszik, akkor annak lesz eredménye. Ezzel szemben pontosan a negatív gondolkodású ember az, aki bezárkózik és semmilyen lehetőséget nem lát. Bocsánat, pontosítok, ő is lát egy-két lehetőséget: a rosszat és a legrosszabbat. De pontosan ez az, amivel leblokkolja a gondolatok áramlását. Az optimista ember felfogja a veszélyt, de nem adja fel a reményt, és a végsőkig küzd. A pesszimista ember viszont idő előtt feladja, és veszít akkor is, ha még lett volna esélye megfordítani a helyzetet.

 


 

A pozitivitás egy döntés kérdése. Ha jobb, boldogabb, több lehetőséget tartogató életet szeretnénk magunk számára, alkalmazzuk az alábbi három tippet:

 

1. Legyünk hálásak!

Bármennyire is rossz helyzetben vagyunk, általában lehetne sokkal rosszabb. Meg kell próbálnunk felvenni ezt a nézőpontot: lássuk be, lehetne rosszabb, ami azt is jelenti, hogy jelenleg jobb a helyzet, mint amennyire rossz lehetne. Keressük meg azokat a teljesen természetesnek vett dolgokat az életünkben, amelyek nélkül sokkal rosszabb lenne nekünk. Például van kezünk, lábunk, van látásunk, hallásunk, vagy vannak emberek, akik törődnek velünk. Ha megtaláljuk ezeket, hunyjuk le a szemünket, és érezzük át a hálát! 

2. Emlékezzünk a múltbeli sikereinkre!

Bizonyára voltak az életünkben olyan események és sikerek, amelyekre büszkék vagyunk. Lehetnek ezek aprók vagy nagyok, fontos, hogy ne felejtsük el őket, és merítsünk erőt belőlük. Ezek emlékeztetnek bennünket arra, hogy nem vagyunk örök vesztesek, hanem lehetnek sikereink. Töltődjünk fel belőlük, és képzeljük el, hogy ezek a sikerek újra el fognak érni bennünket. A pozitív emlékek pozitív gondolatokat szülnek, a pozitív gondolatok pedig pozitív eredményekhez vezetnek.

3. Engedjük el a negativitást!

Minden ember cipeli magával a múltját – jót is, rosszat is. Sajnos nagyon sokat gondolkodunk azon, ami nem sikerült jól, amit másképp csinálnánk, ha lehetne. Meg kell tanulnunk ezeket a dolgokat elfogadni és elengedni. Nem tudjuk már megváltoztatni, a legjobb, amit tehetünk az az, hogy tanulunk belőlük. Ha már tudjuk azt, hogy mit csinálnánk másképp, ha vissza tudnánk menni a múltba, legyen ez számunkra egy tanulság, hogy a jövőben, ha lesz még hasonló helyzet, helyesen cselekedjünk. 

Ne ítélkezzünk magunk fölött valamiért, ami a múltban történt, egyszerűen fogadjuk el, hogy akkor, a rendelkezésünkre álló információk és az akkori tudásunk birtokában, a legjobb döntést hoztuk. Van olyan, hogy már késő és visszafordíthatatlan – ilyenkor is arra kell gondolnunk, hogy mit tanulhatunk ebből, hogy magunknak és másoknak segítsünk elkerülni ezeket.

Fogadjuk el a múltunkat, tanuljunk belőle, engedjük el a negatív gondolatokat, és figyeljünk a jelenünkre. Nem egy könnyű folyamat, de minél többet gyakoroljuk, annál könnyebben fog menni, és lassan átállítjuk magunkat a pozitív oldalra. A pozitivitás számos változást hoz az ember életébe: megerősödnek a kapcsolataink, nő az önbecsülésünk, magabiztosabbak leszünk, emelkedik a hatékonyságunk, és általánosságban elmondható: boldogabbak leszünk.

 

Bővebben:  https://cslazzar.com/2020/11/24/a-pozitiv-gondolkodas-nem-naivitas-3-tipp-hogyan-legy-pozitivabb/

Forrás:  https://cslazzar.com/2020/11/24/a-pozitiv-gondolkodas-nem-naivitas-3-tipp-hogyan-legy-pozitivabb/

Egyéb:  https://etcetera.hu/pozitiv-maradj-pozitiv-negativ-vilag/?fbclid=IwAR2X-84qHANK9ssz5e4O1QoRoJbExSAh4y0JOoe2QIzmV1DuwJy-r1Mv7iE

 

 

 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése