2023. július 8., szombat

Miért aggódnak a tudósok az 5G miatt? A tőke mohósága miatt egyre kevésbé tesztelik bevezetés előtt a kockázatos fejlesztéseket...

 

Miért aggódnak a tudósok az 5G miatt?


 

 A tőke mohósága miatt egyre kevésbé tesztelik bevezetés előtt a kockázatos fejlesztéseket, legyen az egy oltás vagy az 5G.

 


Amióta a Motorola az 1970-es évek elején bemutatta az első vezeték nélküli kézi telefont, a mobiltelefonok és a vezeték nélküli eszközök beépültek az életünkbe. Jelentősen fejlődtek, az egyszerű szöveges üzenettől kezdve a streamelhető (folyamatosan letöltődő, mint pl. a youtube videók) videókig és játékokig.

A távközlési hálózatok, amelyek elektromágneses sugárzást használnak az információ továbbítására, szintén fejlődtek a mára megszűnt 1G óta, amely csak hanghívásokat támogatott, a legújabb, nagy sebességű adatátvitelt ígérő 5G-ig.

E fejlesztések mellett azonban aggályok merültek fel a lehetséges egészségügyi hatásokkal kapcsolatban, amelyek közül az 5G különösen ellentmondásos.


Miközben a távközlési vállalatok és a szabályozó ügynökségek azt állítják, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok sugárzása egészségügyi problémákat okozna, számos szakértő ezzel nem ért egyet. 2017-ben 180 nemzetközi tudós és orvos petíciót nyújtott be az Európai Unióhoz, hogy végezzen független értékelést az 5G-vel kapcsolatos lehetséges egészségügyi kockázatokról.

De mennyire súlyosak ezek a kockázatok?

Kétségek a vezeték nélküli távközléssel kapcsolatban már az 5G előtt is felmerültek.

Az 1970-es évek óta végzett tanulmányok szerint lehetséges kapcsolat áll fenn a mobiltelefonok sugárzása és az olyan egészségügyi problémák között, mint a meddőség , neuropszichiátriai problémák , a rák és a gyulladás.

A finanszírozással kapcsolatos kérdések

A mobiltelefon-sugárzás hatásai azonban ellentmondásos eredményeket hoztak, amelyek a tanulmányok finanszírozási forrásától függően némi eltérést mutatnak.

Henry Lai, a Washingtoni Egyetem kutatóprofesszora korábban 200 tanulmányt vizsgált meg a mobiltelefonokkal kapcsolatos sugárzás biológiai hatásairól. Megállapította, hogy a tanulmányok körülbelül fele nem számolt be biológiai hatásokról, míg a másik fele lehetséges összefüggést jelzett.

"Ha megnézzük a nem iparági támogatású kutatásokat, akkor négy cikkből körülbelül egy, kettő, három mutat negatív hatást" - mondta Lai. "Ha pedig az ipar által finanszírozott kutatásokat nézzük, akkor ez majdnem az ellenkezője - minden negyedik cikkből csak egy számol be káros hatásról".

Állatkísérletek

Az állatkísérletek a 2G, 3G és 4G technológiák lehetséges egészségügyi kockázataira mutattak rá.

Az Országos Környezettudományi Egészségügyi Intézet 2018-ban közzétett tanulmánya szerint a 2G és 3G sugárzás magas szintje patkányoknál a rákos megbetegedések fokozott kockázatával és a DNS-re gyakorolt káros hatásokkal járt együtt. A tanulmány megállapította, hogy az ilyen típusú sugárzásnak kitett patkányok és egerek agyában és vérsejtjeiben DNS-károsodást, a szívdaganatok egyértelmű jeleit, valamint a születés előtti expozíció esetén alacsonyabb születési súlyt mutattak ki.

A tanulmány azonban elismerte a korlátokat, amelyek a rendellenesen magas sugárzási szintek használatából adódnak, amelyek nem tükrözik a valós expozíciós forgatókönyveket. "A vizsgálatokban használt expozíciók nem hasonlíthatók össze közvetlenül azzal az expozícióval, amelyet az emberek mobiltelefon-használat során tapasztalnak" - mondta John Bucher, a Nemzeti Toxikológiai Program vezető tudósa és a tanulmány társszerzője.





Az expozíciós szintek növelése azonban felgyorsíthatja a hosszú távú kockázatok kutatását anélkül, hogy élethosszig tartó vizsgálatokra lenne szükség, mondta Martin Pall, a Washingtoni Állami Egyetem biokémia és orvostudományok professor emeritusa a The Epoch Timesnak A legtöbb tanulmány még mindig nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a mobiltelefonok sugárzása káros egészségügyi hatásokkal járna.

Agydaganatok

Az 5G 2019-es bevezetése előtt közzétett, a mobiltelefonok sugárzásáról szóló tanulmányok (8) kimutatták, hogy a telefonok fülhöz közeli elhelyezése a sugárzásnak a koponyán belüli agyszövetek általi elnyelését eredményezte.

Egyes kutatások szerint lehetséges összefüggés van a magas mobiltelefon-használat és a glioblasztóma, az agydaganat egy fajtája között. Egy svéd elemzés szerint a hosszú távú mobiltelefon-használók, vagyis azok, akiknek több mint 10 éve van telefonjuk, a jóindulatú daganatok kialakulásának megnövekedett kockázatával néznek szembe. Figyelemre méltó, hogy a kockázat a fejnek azon az oldalán a legmagasabb, amelyik érintkezik a telefonnal.

Mindazonáltal az okozati összefüggés továbbra is bizonytalan.

A mobiltelefon-tornyok és bázisállomások közelében élő lakosokat vizsgáló tanulmányok neuropszichiátriai problémákról, többek között fejfájásról, memóriazavarokról, szédülésről, depresszióról és álmatlanságról számoltak be.

 


 

 

Az 5G rosszabb, mint elődei?

A rövid válasz az, hogy a tudósok nem tudják.

Míg a 2G, 3G és 4G rádiófrekvenciás és mikrohullámú sugárzást bocsát ki, addig az 5G milliméterhosszúságú hullámokból áll.

A milliméterhosszúságú hullámú sugárzás különbözik a mikrohullámú és a rádióhullámú sugárzástól, mivel magasabb frekvencián működik, és gyorsabb jelátvitelt tesz lehetővé. A milliméterhosszúságú hullámú sugárzás lehetséges egészségügyi hatásai azonban a kormány által finanszírozott tanulmányok hiánya miatt továbbra sem ismertek.

Amit a tudósok tudnak, az az, hogy a mikrohullámú sugárzással ellentétben a milliméteres hullámok nem tudnak mélyen behatolni a testbe. Következésképpen sok tudós úgy véli, hogy az 5G biztonságos.

Míg a milliméteres hullámok gyorsabb sebességet biztosítanak, magas frekvenciájuk miatt gyengébbek, és így a levelek, az esővíz és a falak blokkolják a terjedését (15). A teljes lefedettség biztosítása érdekében a távközlési vállalatoknak több 5G antennát kell telepíteniük. Mivel azonban ezek az antennák 2G, 3G és 4G jeleket is továbbítanak, az 5G széles körű elterjedése potenciális egészségügyi kockázatot jelent.

Magda Havas, aki környezeti toxikológiából doktorált, az elektromágneses sugárzás egészségügyi hatásaira szakosodott emerita professzor, és az uniós moratórium egyik aláírója, aggodalmát fejezte ki az 5G bevezetésével kapcsolatban.

"Azt csinálják, hogy nagyjából 100 méterenként antennákat telepítenek a városi területeken" - mondta a The Epoch Timesnak. "Az emberek sokkal nagyobb mértékben lesznek kitéve a normál [3G és 4G] frekvenciáknak, amelyeknek már eddig is ki voltak téve, plusz a további milliméteres hullámoknak, amelyeket még nem vizsgáltak hosszú távú egészségügyi hatás szempontjából".

Az 5G milliméteres hullámok egészségügyi hatása

Az 5G egészségügyi hatásai még mindig vita tárgyát képezik, de Pall és Havas szerint a milliméteres sugárzás egészségügyi hatásokat okozhat.

Bár az 5G milliméteres hullámai nem képesek behatolni a testbe, a bőr mégis elnyeli őket. Havas példája szerint az ultraibolya sugárzás nem hatol be a testbe, de melanomát okozhat.

Egy 2020-ban az 5G-sugárzással kapcsolatban végzett tanulmány kimutatta, hogy az 10 centiméter távolságból sugárzott sugárzás körülbelül 0,9 milliméterrel hatolhat át a bőrön.

Bár ez a mélység a 4G-hez és 3G-hez képest kisebb, a sugárzás intenzitása jelentősen nagyobb volt. Ráadásul a 0,9 milliméter nem is tekinthető kevésnek. Egy 2008-as, milliméteres hullámokról szóló tanulmány szerint a 0,65 milliméteres behatolási mélység elegendő ahhoz, hogy "a legtöbb, a felhámban és a bőrben található bőrstruktúrát érintse" - írták a szerzők.

"Számos különböző tanulmányban kimutatták, hogy ha különböző típusú sejteket vizsgálunk - és a testünkben sokféle sejttípus van -, akkor azt találjuk, hogy egyes sejttípusok sokkal érzékenyebbek az EMF (sugárzásra), mint mások" - mondta Pall.

Hangsúlyozta továbbá, hogy figyelembe kell venni a biológiai heterogenitást, és hogy az egyszerű fizika nem használható a biológiai hatások pontos előrejelzésére.



Bár az 5G hosszú távú egészségügyi hatásai még ismeretlenek, Pall kutatásai szerint a milliméteres hullámok a sejtek elektromos töltésének megváltoztatásával biológiai válaszokat válthatnak ki.

Ahogy a távközlési hálózatok fejlődnek, és az 5G gyorsabb sebességet és nagyobb összekapcsolhatóságot ígér, egyre fontosabbá válik az emberi egészségre gyakorolt hatások megértése. Az 5G technológia lehetséges egészségügyi hatásai körüli vita továbbra is aggodalmak és viták tárgyát képezi.

Esetismertetés

Az 5G-vel kapcsolatos problémákat tárja fel a közelmúltban felismert súlyos mikrohullámú szindróma esete

Egy nő közelmúltbeli betegsége rávilágít arra a problémára, hogy egyelőre csak a rádiófrekvenciás sugárzás hőhatásait vesszük figyelembe.

Miután egy 5G bázisállomást telepítettek a második emeleti lakásától 60 méterre, a középkorú, egyébként egészséges svéd nőnél a rádiófrekvencia/mikrohullám szindrómának megfelelő, megbetegítő tünetek jelentkeztek - jelentették a múlt hónapban a svédországi Környezet- és Rákkutatási Alapítvány (ECRF) kutatói.

Ez volt a harmadik ilyen eset, amelyet a kutatók dokumentáltak.

Az Annals of Clinical and Medical Case Reports című szakfolyóiratban közzétett esettanulmányuk szerint az ötödik generációs (5G) vezeték nélküli technológiát világszerte bevezetik, "annak ellenére, hogy korábban nem végeztek kutatást az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt lehetséges negatív hatásokról".

Ennek eredményeként a pulzáló mikrohullámú sugárzásnak való kitettség "világszerte drámaian megnőtt". A mikrohullámú sugárzás a rádiófrekvenciás (RF) spektrumon belül a 300 megahertz és 300 gigahertz közötti frekvenciákat jelenti. Városi környezetben az 5G-hez használt frekvenciák jelenleg a 3,5 GHz-es sávban vannak.

Az 5G frekvenciáknak való kitettség lehetséges egészségügyi hatásairól szóló tanulmányok egészen a közelmúltig szinte egyáltalán nem léteztek. Egy 2022 októberében közzétett tanulmányban egy hónapon keresztül, heti öt naponta napi két órán keresztül tették ki az állatokat a 3,5 GHz-es 5G frekvenciának. Az expozíció oxidatív stresszt és az agy hippokampusz régiójában a károsodott neuronok számának növekedését okozta, emellett csökkent az irizin szintje, egy olyan hormoné, amely pozitívan korrelál a fogyással és az egészséges kognitív funkciókkal.

Az esettanulmányban a nőnél a telepítés után gyorsan számos megbetegítő tünet jelentkezett. Ezek a tünetek közé tartozott a fejfájás; szédülés és egyensúlyzavarok; kognitív diszfunkció, beleértve a memóriazavart, zavartságot és koncentrációvesztést; extrém fáradtság; szorongás; köhögés; orrvérzés; valamint a vizeletürítés és a bőr működésének zavarai, beleértve a spontán véraláfutásokat és bőrkiütéseket.



Az 5G antennát egy háromemeletes szomszédos épület tetején helyezték el, és a második emeleti lakása felé irányult. Ugyanezen a helyen korábban egy 4G bázisállomás antennája állt, de csak miután azt lecserélték az 5G antennára, azután jelentkeztek hamarosan a nőnél a mikrohullámú szindróma súlyos tünetei. A 4G antennát nem sokkal az 5G telepítése után eltávolították.

A nő arról számolt be, hogy amikor egy másik, nem 5G bázisállomás közelében lévő lakásba ment át, a tünetei gyorsan megszűntek, majd miután visszatért a saját lakásába a tünetek is 24 órán belül újra megjelentek.

A nő kutyája az 5G telepítése után szintén a rosszullét jeleit mutatta. Állítólag a kutya nem sokkal az 5G antenna telepítése után hasmenést kapott. Ez megszűnt a másik, 5G-mentes lakásba való átköltözés alatt, de visszatért, amikor visszaköltöztek a régi lakásba.

Emellett a kutya séta után nem szívesen ment vissza a lakásba.

A kutatók rámutatnak, hogy "az 5G erős pulzáló mikrohullámú sugárzást bocsát ki", amelynek sugárzási tüskéi exponenciálisan nagyobbak, mint a korábbi generációké, beleértve a 4G-ét is.

 

Fordította: Szendi Gábor

 

 Forrás: 

https://www.tenyek-tevhitek.hu/miert_aggodnak_a_tudosok_az_5G_miatt.htm

 

 

 Az 5G -vel kapcsolatos, a  blogon belül fellelhető témák: 


 
 
 
 
  & 

 A rendszer és a sugármérgezés... 

Az 5G rendszer egy vezetékes WiGig hálózat, amely a 30–60 GHz tartományban működik, a letöltési sebesség akár 10 Gbit / s, szemben a 10 G Mbit / s letöltési sebességgel.
A 10 és 60 GHz közötti frekvencia azonban az oxigénmolekulák rezgésének frekvenciája. 60 GHz-en az átvitt 5 G energia 98% -át elnyeli a légköri oxigén, amely ezután megváltoztatja az oxigénmolekulák elektronjainak orbitális tulajdonságait.
60 GHz az oxigénmolekulák abszorpciós gyakorisága.

Az oxigénmolekulákban vannak elektronok, amelyek osztoznak, az oxigén diatomiás molekula. Amit lélegzünk, az két oxigénmolekula csatlakozik az osztozó elektronokhoz. Amikor az oxigénmolekula 5G hullámokat fogad 60GHz-en, ezek a hullámok befolyásolják e közös elektronok orbitális rezonancia tulajdonságait. Ezek a közös elektronok kötik össze a vérünkben található hemoglobint.
 Az oxigén leválasztása után már nem kötődik a hemoglobinhoz és a mioglobinhoz (oxigént szállító molekulák), ezért a vörösvértestek nem képesek oxigént szállítani a sejt erőműjének "membránjába". Oxigén nélkül a máj túlterhelődik, és a test és az agy lassú fulladással elpusztítani kezdi egymást.
Mivel az agy a test legérzékenyebb szerve az oxigén éhezésre, nem fog elegendő oxigént szállítani az agyba.

Írta dr. Robert O Young

A DNS a tudomány mai állása szerint és mára bizonyítottan frekvenciákat fogad és továbbít. De a mi szervezetünk is egy elektromágneses frekvencián működő egység, benne az agyunk és a szívünk is.
Vajon milyen hatással van rá, ha ezt az egységet és frekvenciát megbontjuk és folyamatos zavarnak tesszük ki. Igen a válasz: mentális, fizikai rendellenesség, betegség...
 

 

 
2024.04.
 
***
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése