2023. július 14., péntek

Lépjünk vissza az alapokhoz...Miként segít az olcsó cink az immunöregedéssel szemben? / Ételek, amelyekben sok a cink:

 

Ramsey:
Lépjünk vissza az alapokhoz...Miként segít az olcsó cink az immunöregedéssel szemben?

Fordította:Szendi Gábor

Forrás: Heath Ramsey: Getting Back To Basics...How Low-Cost Zinc Helps Combat Deadly Immunosenescence LEF Magazine 2014 március pp:56-

A cink több, mint 2000 speciális, a DNS kiolvasásban szerepet játszó fehérjében tölt be fontos szerepet. Ez magyarán azt jelenti, hogy a cink több ezer alapvető biológiai funkcióban vesz részt. A cinkhiányt több mint ötven éve ismeri az orvoslás, de ennek az alapvető elemnek az egészségre gyakorolt hatásairól mégsem vesznek tudomást. Korábban már beszámoltam a cink menstruációs görcsöket csökentő hatásáról, most a további hatásokat ismertetem.

 


 

A széleskörű tudományos vizsgálódások világossá tették, hogy a cink hiánya igen gyakori és komoly betegségekkel áll kapcsolatban (1). Az idősek döntő többsége cinkhiányban szenved (1). Mivel a cink megannyi biológiai funkcióban játszik szerepet, az egyszerű cinkhiánynak igen sokféle egészségügyi következménye van (1). A cinkhiány az immunfunkciók csökkenését eredményezi és ez számos betegség forrása lehet. Hiánya hozzájárul az atheroszklerózishoz, a rákhoz, neurológiai betegségekhez, autoimmun betegségekhez és más, korral járó betegségekhez (2). Az egyik pont, amire a kutatók koncentrálnak, az immunfunkciók korral járó hanyatlása. Ez a hanyatlás az idősebb embereknél fokozott kockázatot jelent a fertőző betegségekre és sok más betegségre a rákot is beleértve (3). Szerencsére a cink megfelelő mennyiségben való pótlása életmentő hatással bír a korral járó betegségekkel szemben. A vizsgálatok szerint idős korban a cinkpótlás visszaállítja a vírusok és a rák ellen védelmet jelentő ölő sejtek (egyfajta immunsejt) normál funkcióját, valamint serkenti az immunrendszer öregedéssel szembeni hatását (4-6).

Immunöregedés: Az immunrendszer hanyatlása

A cinkhiány nagyon gyakori idős korban. Mint annyi más fontos összetevő, a cink szintje is csökken a korral (9). De ez csak a bajok egyik fele. A másik oldala a dolognak, hogy az emberek napi szinten nem fogyasztanak elég tápanyagot. A hivatalos ajánlásban napi 15 mg cink szerepel. De még ennek is csak a feléhez jut a 60 felettiek 35-45%-a (10-13). A tudósok szerint a cinkhiány közvetlenül oka az immunrendszer öregedésének (14).

Az immunrendszer öregedésekor csökken az immunsejtek száma, amelyek felismerik és megsemmisítik a rendellenes sejteket (úgymint baktériumokat, vírussal fertőzött sejteket, ráksejteket) (15). Ennek következtében az idős emberek fokozottan hajlamosak fertőzésekre és rákra, és a védőoltások is kevésbé hatásosak náluk (16). Az immunrendszer öregedése megnöveli és súlyosbítja az autoimmun betegségeket is (mint pl. a rheumatoid arthritisz vagy a lupusz), melyekben az immunrendszer támadja a saját szöveteket (16). Az immunrendszer öregedése fokozza a szervezet gyulladásszintjét is, ami atheroszklerózishoz, csontritkuláshoz és fokozott rákkockázathoz vezet (14,17).

Küzdelem az immunöregedéssel szemben cinkkel

Az immunöregedés nagyon komplex folyamat, jelenleg is kutatás alatt áll. Amit a tudósok már megértettek, hogy az időskori immunrendszer a folyamatos átalakulás eredménye (18). Ez azt jelenti, hogy lehet az öregedés jelensége ellen küzdeni -melyben a cink egy fontos összetevő. figyelemre méltó hasonlóság van az immunöregedés és a cinkhiány között, és ez a hasonlóság oly szembeötlő, hogy a tudósok ezt nem tartják véletlen egybeesésnek (19, 20).

A cinkhiány csökkenti a csecsemőmirigy aktivitását, s ez gátolja az ölő T-sejtek termelődését. Ez eltolja az egyensúlyt a szupresszor sejtek irányába, ami csökkenti az immunválaszt (21).

Az alacsony cinkszint növeli az autoimmunitás előfordulását és a fokozott gyulladást (amint látható ez az immunöregedés esetén is) (20). AA normális határértékén álló cinkszint már károsíthatja az immunműködést és csökkenti a vakcináció hatását (19, 21). Bár az elégtelen cink nem valószínű, hogy egyetlen oka volna az immunöregedésnek, de úgy tűnik, az egyik fő hozzájárulója.

A fiatalkori cinkszint helyreállítása azt jelenti, hogy lassul az immunöregedés és ez védelmet jelent a rák, fertőzések, autoimmunitás és krónikus gyulladással szemben (21).

Idős korban a cinkpótlás a következő előnyökkel jár:

  • Visszaállítja az ölő sejtek normál funkcióját, hogy megküzdjön a vírusfertőzéssel és ráksejtekkel (4,5)
  • Fokozza a fehérvérsejtek stresszválaszát, ami egy öregedés ellenes hatás (6)
  • Felfokozza a vakcinára adott immunválaszt, ami időseknél életbevágó lehet a veszélyes fertőzésekkel szembeni védelemben (5, 22)
  • Fokozza a sejtes immunitást és javítja idős egereknél az életkilátásokat (19, 23)

A cinkpótlást olyan széles körben elismerik, mint az egészséges immunműködésben alapvető tényezőt, hogy nemzetközi egészségügyi programokban széles körben alkalmazzák a halálozás csökkentésére súlyos hasmenésben, maláriában és TBC-ben (24-27).

A cink megküzd a fertőzésekkel

A 60 év felettieknél a légző rendszer fertőzései komoly fenyegetést jelentenek az egészségre nézve. A cink pótlása segít lecsökkenteni e veszélyes fertőzések kockázatát idős korban.

Egy vizsgálatban napi 45 mg cink lecsökkentette az összes fertőzés előfordulását, beleértve a légúti fertőzéseket is (7). És egy igen magas (80 mg/nap) cinkadag 6.5 éves követés során 27%-kal lecsökkentette az összhalálozást (28). (Fontos megjegyezni, hogy a 90-100 mg/nap adagnál nagyobb dózisok már negatívan hathatnak az immunműködésre és húgyúti problémákat okozhatnak (3, 29).

Két specifikus fenyegetettség van, amelytől a cink megvéd: ez az influenza és a tüdőgyulladás.

Az idősek körében a tüdőgyulladás az egyik vezető halál ok az USA-ban (28). A tüdőgyulladás az immunöregedés miatt gyakori ebben az életkori csoportban. De emlékezzünk, az immunöregedés a cinkhiány egyik közvetlen következménye. Ez megmagyarázza, hogy az alacsony cinkszintűek miért hajlamosabbak a tüdőgyulladásra, a súlyosabb fertőzésre, a hosszabb antibiotikus kezelésre és a tüdőgyulladásból eredő halálra, mint az egészséges cinkszintűek (29).

Szerencsére a vizsgálatok szerint egyszerűen a cink normál szintre való beállítása segít megküzdeni az tüdőgyulladással, 41%-kal lecsökkentve az előfordulását, és felére csökkenti az antibiotikum használatot és lerövidíti a betegség idejét (30). Egy két éves, öregek otthonában végzett vizsgálatban 20 mg cink és 100 mikrogramm szelén a placebo csoporthoz képest lecsökkentette a légúti fertőzések számát (31).

Egy másik nagyobb vizsgálatban ugyanekkor cink és szelén adag javította a tüdőgyulladás elleni vakcinációra adott antitest választ (32).

A cink jótékony hatásúnak bizonyult az influenza ellen is. Ez egy másik, idős korban különösen veszélyes fertőzés. Az influenza vírus megfertőzi a tüdőszövetet és a gyulladáson és programozott sejthalálon keresztül gyors szövetpusztulást idéz elő (33). A cink képes közvetlenül megküzdeni az influenza ezen negatív hatásaival.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a cinkpótlás a sejtkultúrákban gátolja a gyulladásos választ, leállítja a programozott sejthalált és lecsökkenti a fertőzött sejtekből kibocsájtott új vírusok számát (33, 34). Humán vizsgálatok megerősítik ezt az eredményt. A megelőzés szempontjából a legfontosabb, hogy a cinkpótlás időseknél markánsan megnöveli az influenza elleni oltásra adott immunválaszt (23, 32, 35). Az influenza ellenes antitestek a cinket szedők 87%-ban megjelentek, míg a cinket nem szedők közül csak 41%-ban volt megfigyelhető. A vakcina hatására a cinket szedőkben a fehérvérsejt szaporulat tízszerese volt a kontrolcsoporthoz képest (35).

Támogassa szervezete rákellenes védelmi rendszerét

Akár tud róla, akár nem, mindannyiunkban naponta tucatnyi rákra hajlamos sejt keletkezik. Hogy nem alakul ki bennünk nap mint nap valamilyen daganat, az a természetes ölő sejtjeinknek köszönhető, akik megkeresik és elpusztítják a rendellenes sejteket (36).

A cink alapvetően szükséges ennek az rákellenes rendszernek a működéséhez. Ezért, amikor a cinkszint lecsökken, megemelkedik a rákos megbetegedések száma, különösen a szájban, nyelőcsőben és gyomorban (37). Az emésztőrendszer e szövetei különösen érzékenyek, mivel nagyobb mértékben vannak kitéve mérgeknek, amiket elfogyasztunk.

Testünk cinkszintjének visszaállításával megelőzhetjük a természetes ölősejtek funkcióinak elvesztését, lecsökkentjük a rák kialakulását elősegítő gyulladást, és lecsökkentjük a ráksejtek újér képző képességét (36, 38-40). Végeredményként, a cinkpótlás a cinkhiányos állatokban lecsökkenti a nyelv, nyelőcső, gyomor és vastagbélrák kialakulását vagy progresszióját (8,37,41-45).

A cink további védelmet nyújt azáltal, hogy kiéhezteti a cukorra éhes tumorokat. A ráksejtek a normál sejtekhez képest nagy mennyiségben vesznek fel cukrot, feltehetőleg a gyorsan növekvő daganatok nagy energiaigénye miatt (46). A cinkpótlás lecsökkenti a tumorok cukorfelvételét, lecsökkentve ezzel a daganatok növekedését és terjedését (46).

A cink fontos az emésztőrendszeren kívüli daganatok ellen is. A magas cinkszintet mutatóknak az alacsony cinkszintűekhez képest 42%-kal kisebb a kockázata a gyakori vérrákra, a non-Hodgkin's lymfómára (47). És a nyak- és fejrákos betegek közel 65%-a cinkhiányos (39).

A prosztatarák szintén érzékeny a cinkre. Normálisan a prosztata más szövetekhez képest tízszer annyi cinket tartalmaz, de a prosztata cinktartalma rohamosan csökkenni kezd, amint kialakul a rákos elváltozás (48). A cinkpótlás visszaállítja a prosztata normál cinkszintjét és lecsökkenti a daganat fejlőrését serkentő IGF-1 szintjét (48). A pótlás támogatja a prosztatában a természetes antioxidáns enzimeket; ezeket az enzimeket a rákos elfajulás magas oxidatív hatása károsítja (49).

Még ha az Ön cinkszintje megfelelő is, a cinkpótlás további védelmet nyújthat a rákkal szemben. A normál cinkszintű állatokban a mesterségesen indukált tumorok 25%-al kisebbek, ha az állat cinkpótlásban is részesül (8).

Cukorbetegség és elhízás

A tudomány már igazolta, hogy a cink olyan fontos a diabétesz megelőzésében és kezelésében, hogy ma már széles körben elfogadott fontos étrendi kiegészítő azoknak, akiknél a diabéteszre fokozott hajlam mutatkozik, vagy még inkább azoknak, akik már cukorbetegek.

A cink részt vesz az inzulin szintézisében, tárolásában és kibocsájtásában. A cinkhiány kapcsolatban áll az inzulinrezisztenciáéval, a csökkent glukóztoleranciával és az elhízással. Egy vizsgálatban elhízott egyének napi 30 mg cinkpótlásban részesültek, és egy hónap alatt szignifikáns súlycsökkenést és trigliceridszint csökkenést tapasztaltak (50). A vizsgálatok azt mutatják, hogy a cink lecsökkenti az éhomi és az étkezés utáni vércukorszintet, és csökkenti a vércukorszintet hosszabb távon mérő HbA1c értékét is (51-55). A cinkpótlás javítja az inzulinérzékenységet is és csökkenti az inzulinszintet; ezek a főbb mutatói a prediabéteszes állapotnak (56-58).

A vérben a magasabb cinkszint a következőkkel áll kapcsolatban:

  • 10-15%-kal csökkenti a diabétesz kockázatát
  • 34-43%-kal csökkenti a glukóz intolerancia kockázatát
  • 12-13%-kal csökkenti a hasi elhízást
  • 23-43%-kal csökkenti a koszorúér betegség kockázatát (59)

Egy további vizsgálatban a testtömeg és a BMI csökkent napi 20 mg cink adására (58). ez különösen fontos, mert az elhízás szoros kapcsolatban áll a magas inzulinszinttel és a rákkal. A cinkpótlás jelentősen javította az idegek vezetési sebességét is, ami a diabéteszes idegi károsodás egyik mutatója szokott lenni (52).

Összegzés

A lényeg, hogy egy olyan egyszerű kiegészítő, mint a cink, képes lassítani vagy visszafordítani az immunöregedést. A vizsgálatok szerint a cinkpótlás lecsökkenti olyan súlyos fertőzések kockázatát, mint a tüdőgyulladás vagy az influenza. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a cink komoly rákmegelőző hatását is. Még az olyan együtt járó bajok, mint az elhízás és diabétesz is enyhülést mutat a cinkterápiára, mivel javul a vércukorszint, csökken a testtömeg, és ritkulnak a diabetikus komplikációk, mint ideg- és vesekárosodás.

Kiegészítés: A cink és a réz

A "Kiegyensúlyozó Hatás Kutatás" azt bizonyította, hogy a magasabb cinkdózis szignifikáns javulást eredményezett (86). Azonban a tartós, 50 mg napi adagot meghaladó cinkpótlás gátolja a réz hasznosulását és rézhiányhoz vezet (87). A nagy mennyiségű cinkbevitel fokozza a bélrendszerben a rezet megkötő fehérjének, a metallothionein-nek a szintézisét (87).A metallothionein foglyul ejti a rezet a bélsejtekben és megakadályozza a felszívódását. A rézhiány olyan tünetekhez vezethet, mint vérszegénység, a neutrofil (a legnagyobb számban keringő fehérvérsejt típus) szám csökkenése, csont abnormalitások, beleértve a csonttörést is (88). A réz alacsony szintje megemeli a koleszterin szintet, csökkenti a glukóz toleranciát és megváltoztatja a szívritmust (88). Folyamatos, 50 mg-nál magasabb dózisban történő cinkpótlást ezért ki kell egészíteni napi 2 mg rézzel is. A rövid ideig tartó fokozott cinkbevitel (menstruációs fájdalmak megelőzésére, vagy megfázáskor) nem befolyásolja a réz anyagcserét (87).

 https://www.tenyek-tevhitek.hu/a-cinkpotlas-olcso-es-meglepoen-hatasos-lehet.htm

 

Ételek, amelyekben sok a cink (2)

A cink a többi között kulcsszerepet játszik az anyagcsere és az immunrendszer működésében, valamint a sejtek és szövetek regenerálódásában is. Mivel testünk nem tudja raktározni a nyomelemet, ezért fontos, hogy mindennap fogyasszunk cinktartalmú élelmiszereket.

Milyen szerepet tölt be szervezetünk működésében a cink ?

Az egészségügyi ajánlások szerint a felnőtt férfiaknak naponta 11, míg a nőknek 8 milligramm cinket érdemes bevinniük. Várandósság és szoptatás alatt az ajánlás 11 és 12 milligrammra növekszik - írja a healthline.com . Kisgyermekek, serdülők, idősek, valamint terhes vagy szoptató nők esetében valamelyest magasabb a cinkhiány kialakulásának kockázata, egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett azonban elegendő cinkhez juthatunk. Lássuk, milyen ételeknek kell helyet kapniuk ehhez az étkezésünkben.

Húsfélék, tengeri herkentyűk

A vörös húsok, illetve általában a húsfélék remek cinkforrások - 100 grammnyi marhahús elfogyasztása már a napi cinkbevitel több mint 40 százalékát biztosítja. Érdemes ugyanakkor a húsbevitelt sovány húsokból, nem pedig feldolgozott húskészítményekből biztosítani.

Sok cink van az olyan tengeri herkentyűkben is, mint az osztriga, a rák, a kagyló vagy a garnéla, ráadásul ezeknek még a kalóriatartalma is alacsony. Várandós nők ugyanakkor ügyeljenek arra, hogy tengeri ételeket mindig csak jól megfőzve, megsütve fogyasszanak.

Hüvelyesek, magok

A hüvelyesek mindenki számára elérhető, olcsó, egészséges, sokféleképpen elkészíthető, rostban gazdag élelmiszerek, és jó adag cinket is tartalmaznak. 100 gramm főtt lencse elfogyasztása a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül egytizedét fedezheti. A feldolgozás, azaz a főzés, fermentálás és áztatás hozzájárul ahhoz, hogy a hüvelyesek cinktartalma jobban felszívódjon a szervezetben.

A különféle magok, mint a tökmag , lenmag, szezámmag, kendermag rendszeres fogyasztása is segíthet növelni a cinkbevitelt. Érdemes tehát ezekkel megszórni a salátáinkat, házi készítésű péksüteményeinket.

Diófélék, tejtermékek

A diófélékben szintén jelentős mennyiségű cink van, egy csészényi (28 gramm) kesudió elfogyasztása például fedezheti a napi ajánlott cinkbevitel körülbelül 15 százalékát. A diófélék ráadásul egészséges és szívbarát nassolnivalók - a kalóriatartalmuk azonban magas, ezért fogyasztásukkal érdemes mértékletesnek lenni.

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/etelek_amelyekben_sok_a_cink_2 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése