2023. november 4., szombat

*Az internet és az idiotizmus és ami vele jár! ** Generációs szakadékot okozhat az eltérő médiafogyasztás – Ez itt a kérdés, 2024. május 6.


https://techlabor.hu/durvan-megszivattak-nehany-iphone-7-tulajt/


Az internet tengernyi adathoz ad hozzáférést, és mindenkinek ad lehetőséget, hogy kapcsolatba lépjen másokkal virtuálisan. Nem nehéz észrevenni, hogy az innováció és a technológiai fejlődés sok problémát is hozott magával. Megszületett például a közösségi média ami lehetővé teszi az embereknek, hogy kapcsolatba lépjenek barátaikkal egyszerűen és online, megosszák a véleményeiket stb. A másik oldalon pedig olyan problémákhoz vezetett mint a függőség vagy a szociális készségek degradációja, figyelemzavar és egyéb az emberek egészségét érintő problémához mint pl. az álmatlanság, depresszió.

A függősségen az sem segít, hogy az internetből élő cégek üzleti modelljei igénylik, hogy valamilyen szinten a felhasználók függővé váljanak. Az internet lehetőséget ad a cégeknek, hogy egyszerűen globalizálják magukat. Egy weboldal és marketing után egy másik kontinensen lévő klienst is egyszerűen elérhetnek. Emiatt a cégeknek előnyös ha az interneten terjeszkednek. Az egyéb problémákhoz hozzátartozik, hogy minden személyes adat, képek, jelszavak, beszélgetések stb. egyáltalán nincs biztonságban az interneten.

A cégek akiknek a szolgáltatásait akár minden nap használjuk bizonyos esetekben összeköttetésben állnak egymással és adatainkat folyamatosan algoritmusokon keresztül futtatva monitorozzák az internetes tevékenységünket. Majd az adatokat amiket kinyertek belőlünk eladják más cégeknek, hogy minél pontosabban tudják reklámjaikat a megfelelő célközönségnek megjeleníteni.

Az egyik legnagyobb internetes cég akik ezzel visszaélnek a Facebook. Az emberek pedig ennek ellenére mit sem foglalkozva vele előszeretettel osztják meg az egész életüket a Facebook-on. Most, hogy a Facebook anyavállalat neve megváltozott Metá-ra és meghírdették a metaverzumot, ami a közösségi hálójuk egy fejlesztett virtuális térben létező verziója lesz. Az emberek mindent elfeledve az adataikkal való visszaélésekről már alig várják, hogy használhassák a metaverzumot. Mintha nem akarnának tanulni a hibáikból, újra beleesnek egy amúgy egyszerűen kiküszöbölhető problémába. Nagy részben internet által megnövelt probléma a játékfüggőség. Az emberek nagy része szenved valamilyen internetes játékfüggőségben.

Sokan csak az idejüket vesztik el a játékfüggőség miatt, de sokan vannak akik pénzt is költenek játékokra, virtuális kiegészítőkre, stb. és mivel ebben az iparban is rengeteg pénz van, emiatt egyre jobban romlani fog a helyzet. Most már lehetőség adatik virtuális telkeket, házakat is venni amelyeknek az ára több millió forint is lehet.

Nagyon úgy tűnik, hogy az internet nyújtotta könnyűségekhez túlságosan hozzászoknak az emberek, és lassan elbutulnak mivel mindent megoldanak helyettük az algoritmusok a különböző weboldalokon. Mivel rengeteg pénz van az internetes iparban, ezért az teljesen kizárható, hogy a cégek oldaláról változni fog a helyzet.

Ugyan vannak már próbálkozások rá, hogy az emberek adatai védve legyenek a cégekkel szemben. Ilyen próbálkozás a most hirtelen sikereknek örvendő Web3, ami az internet új korszakának tekinthető. A Blockchain hálózat amellyel a Web3 lehetséges, önmagában is segíti az emberek adatainak megvédését. Ezekkel a fejlesztésekkel is jött pár probléma, de egy jó irányba tereli az internetet. De ezek is kevesek lesznek, ha az emberek nem tudják realizálni a helyzetet, és nem tesznek ellene. Viszont akik realizálták, sokan már használnak olyan szolgáltatásokat az interneten, ahol pl. számít a magánéletük és nem férnek hozzá az adataikhoz. De sajnos a társadalom elvárásai miatt sokaknak Google-t, Facebook-ot, stb-t kell használniuk, mert pl. igénylik a munkahelyen vagy egyéb okok miatt, így akik próbálnak tudatosan minél kisebb digitális lábnyomot hagyni azoknak sem mindig egyszerű. Most már ebben szocializálódnak a gyerekek is, természetessé válik a nagy részüknek, hogy mindent az interneten intéznek el, és az életük egy nyitott könyv a közösségi médiák miatt.

 Forrás:

https://genz-news.webnode.hu/l/az-internet-es-az-idiotizmus-ami-vele-jar/ 

 

 

*

 

Utólagos  kiegészítés!

Generációs szakadékot okozhat az eltérő médiafogyasztás – Ez itt a kérdés, 2024. május 6.

 VIDEÓ:


 

 **

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése