2016. május 29., vasárnap

HIHETETLEN - ISTEN ÚTJAI - EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZETTSÉG?

Honnan származik az ember, és a fajok milliárdjai? Hogyan jöhetett létre az élet az élettelen, szervetlen anyagból? Az élet eredet még mindig meglehetősen homályos téma a kutatók előtt, és egyelőre kénytelenek vagyunk beérni elméletekkel. A leginkább elfogadott – és az iskolákban kizárólagos jelleggel tanított - nézet szerint az egész nem más, mint több milliárdnyi véletlen szerencsés együtt állása – minden egyes létező faj esetében. Mások úgy gondolják, hogy kell lennie valamiféle tudattal rendelkező mechanizmusnak, ami előre eltervezett módon hozta létre az életet itt, a Földön. És persze nagyon sokan hiszik azt továbbra is, hogy Isten teremtette az egész világot. Milyen ismeretanyaggal rendelkezünk az élet megjelenésével, létrejöttével kapcsolatban? Miféle ellentmondásokra, logikai buktatókra találhatunk ezekben a teóriákban? Erről beszélget Szűcs Róbert, a Hihetetlen Magazin főszerkesztője és Dombóvári Gábor műsorvezetője.



***

Intelligens Tervezettség

Az intelligens tervezettség álláspontja szerint az univerzumban megfigyelhető fizikai és biológiai rendszerek egy intelligens lény céltudatos tervező tevékenysége nyomán jöttek létre, nem pedig véletlenül, irányítatlan természeti folyamatok révén. A logika és a valószínűség-számítás alapján a tervezettség jelei beazonosíthatóak egyes természeti rendszerek, például a komplex sejtalkotók, vagy a magas információtartalmú DNS-molekula esetén.

 ***

Evolúció

Az evolúció során a mai változatos élővilág több milliárd év alatt alakult ki egy vagy néhány egyszerű, kezdetleges formából. Ezt számos különböző tudományterület egymástól független megfigyelései igazolják. Az evolúció lényege az örökítőanyag többféle okból történő megváltozása és az örökletes változatok közti természetes kiválasztódás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése