2020. március 29., vasárnap

A Természet a világjárvánnyal és a folyamatban lévő globális klímakrízissel ÜZEN az emberiségnek:







A Természet a világjárvánnyal és a folyamatban lévő globális klímakrízissel ÜZEN az emberiségnek - közölte Inger Andersen, az ENSZ környezetvédelmi vezetője.

Az emberiség folyamatosan figyelmen kívül hagyta tevékenységének környezetkárosító következményeit. Ha nem vigyázunk a bolygónkra, az annyit jelent, hogy nem vigyázunk önmagunkra sem.

A Covid-19 vírust kutató vezető tudósok egyetértenek abban, hogy a járvány egyértelműen figyelmeztető lövés volt, tekintettel arra, hogy a vadvilág sokkal több halálos betegség hordozója és a jelen civilizáció a tűzzel játszik! Azt állítják, az emberiséget sújtó járványoknak szinte minden esetben az emberi viselkedés volt a kiváltó oka.

A szakértők szerint a további járványok kitörésének megakadályozásáért lassítani kell a globális éghajlatváltozást (például a permafroszt jegében szunnyadó vírusok) fel kell számolni az ökoszisztémák pusztítását okozó, a vadvilág-ember interakcióval járó "haszon"állattenyésztési-, takarmány növénytermesztési- és bányászati iparágat. Világszerte sürgetik a hatóságokat, hogy vessenek véget az élőállat (NEDVES) piacoknak, melyek ideális táptalajt biztosítanak a járványoknak és az illegális vadvilág-kereskedelemnek.

A jelen krízisben a koronavírus lassításának és felszámolásának prioritása van, azonban a komplex, hosszútávú intézkedéseink keretében az élőhelyek és a biodiverzitás veszteségeivel is kell foglalkoznunk, hogy elkerülhessük újabb világjárvány kitörését.

Soha nem volt még ennyi, vadon élő- vagy "haszon"állatokból az emberre terjedő kórokozó! Az összes ismert, emberekre veszélyes fertőző betegségnek 75%-a, azaz HETVENÖT SZÁZALÉKA vadon élő állatokból származik. Az újabb és újabb földterületek elvételével kényelmetlen közelségbe kerültünk az emberre veszélyes vírusokat hordozó állat- és növényvilághoz. Az emberi tevékenység miatti környezeti hatások, mint például az ausztrál bozóttüzek vagy az elmúlt 70 év legpusztítóbb afrikai sáskajárása... - mintha csak a Természet figyelmeztetést küldene az emberiségnek. - magyarázza Inger Andersen.

Általunk túl nagy nyomás nehezedik az ökoszisztémákra, melyekkel ha tetszik, ha nem összefüggésben létezünk. Ha nem gondoskodunk természeti környezetünkről, akkor nem tudunk vigyázni önmagunkra sem. És ahogy száguldunk az emberiség 10 milliárdos populációja felé, életre akkor van esélyünk, ha a Természet a legerősebb szövetségesünkké válik!

Az utóbbi években felgyorsultak az embereket sújtó járványok, mint például ebola, H1N1-madárinfluenza, a közel-keleti légúti szindróma MERS, nyugat-nílusi vírus, Zika vírus, melyek állatokról terjedtek emberekre.

A Covid-19-nek nemcsak a kitörését és elterjedését predesztinálták, de mint egy következő vadállat-emberi interakció miatti közegészségügyi veszélyt írták le egy 2007-es tanulmányban, a 2002/03-as SARS járvány kutatásának következtetéseként: A patkósdenevérek hatalmas tárházát jelentik a SARS jellegű koronavírusok családjába tartozó vírusoknak Dél-Kínában, ahol a denevérek fogyasztása része az étkezési kultúrának. Ez egy időzített bomba. - emlékeztet dr. Andrew Cunningham professzor a londoni Zoological Society képviseletében, majd folytatja: Bár a jelen helyzetben furcsán hangzik, de valójában a Covid-19-cel talán vagy egy kis szerencsénk, a többi vadon élő állatok -ember interakció révén kialakult járványok sokkal rosszabb halálozási rátájúak voltak! Például ebola 50%, a szintén dél-kelet-ázsiai gócpontú és denevérből származó Nipah vírus 60-75%. Szóval komolyan kellene venni a jelen világjárvány figyelmeztetését!

Az emberiséget pusztító vírusok többségéért emberi tevékenység volt felelős és a jövőben is az marad, hacsak nem változtatunk! A vadon élő és "haszon"állatokat élve és felkaszabolva közösen tartó NEDVES piacok az állatról emberre terjedő vírus legnyilvánvalóbb forrásai, akárcsak a mostani koronavírusé.

A különböző állatok nagy távolságokon át, zsúfolt ketrecekben történő szállítása legyengíti az immunrendszerüket, és a NEDVES piacokon megforduló zsúfolt embertömeg a lehető legjobb forgatókönyv a fajok között terjedő vírusok terjesztéséhez!

A járványra való tekintettel a kínai kormány elrendelte a NEDVES piacok haladéktalan bezárását, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a vadállatok illegális kereskedelméhez IS kapcsolódó NEDVES piacok egy része eleve illegálisan működik.
A vietnami miniszterelnök március 31-ig intézkedésterv kidolgozására szólította fel mezőgazdasági minisztériumát, a NEDVES piacok felszámolására.
Dél-Kelet Ázsia mellett, Ázsia több országában és Afrika szub-szaharai régióiban is működnek hasonló piacok.

A modern világ utazási szokásai kedveznek a vírusok terjedésének, a turista egyik nap még közép-afrikai esőerdőkben kóstolgatja az egzotikus állatokból készült fogásokat, a másik nap pedig már London belvárosában sétálgat...

Aaron Bernstein, a Harvard közegészségügyi szakértője hangsúlyozza, a természetes élőhelyek pusztítása és a globális éghajlatváltozás egyaránt közelebb kényszeríti az állatokat az emberlakta / ember által kisajátított területekhez, ami újabb és újabb lehetőséget teremt a fajok között terjedő kórokozók számára.
Itt volt a SARS, a MERS, a HIV (AIDS) és most itt a Covid-19. A természet üzenni próbál nekünk!
Fel kell ismernünk, hogy a tűzzel játszunk.
Veszélyes tévhit, hogy elválaszthatjuk az egészségügyi és a környezetvédelmi politikát. Egészségünk teljes mértékben az éghajlat és a bolygón az emberiséggel OSZTOZÓ állat- és növényvilág összhangján múlik.

John Scanlon, a CITES (Convention on International Trade of Endangered Species of Wild Fauna and Flora) korábbi főtitkára a földrészeken átívelő, több milliárd USD-s illegális vadkereskedelem részére reflektál a fajok között terjedő járványoknak. A fajvédelmi erőfeszítésekhez társulnia kell az eddigi importáló országokra is betartatási kötelezettséggel bíró, nemzetközi törvényeknek! A vadvilág csempészéssel foglalkozó nemzetközi bűnbandák felszámolásával regenerálódik az ökoszisztéma és a helyi közösségek is gyarapodásnak indulhatnak.

A Covid-19 krízis lehetőséget teremt a változására, de Cunningham professzor szkeptikus: a SARS után is úgy véltük, hogy az egy hatalmas figyelmeztetés, mint az addigi legnagyobb gazdasági következményekkel járó járvány. Akkor mindenki kész volt a változtatásra, de kontroll hiányában mindenki megkönnyebbült sóhajjal tért vissza a régi kerékvágásba. DE már nem térhetünk vissza a megszokott, fenntarthatatlan üzleti modellhez!



Forrás:





&


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése