2020. március 14., szombat

Az Internet Negatív Hatásai - Az Internet-függőség, avagy a XXI. század új találmánya:

 

 Az Internet Negatív Hatásai 


Az Internet öl, butít és nyomorba dönt? Biztos sokakat felháborít ez a cím, bár a célom...

 

 


Az Internet öl, butít és nyomorba dönt?

Biztos sokakat felháborít ez a cím, bár a célom a figyelemfelkeltés, nem pedig a megbotránkoztatás volt. Az Internet is olyan, mint mondjuk egy kés. Lehet jóra - tanulás, tájékozódás, szórakozás, stb. - ill. lehet rosszra - lopás (pl. adathalászat), csalás, spam, pornó, stb. - használni. Ugyanakkor a határ a jó és a rossz között eléggé elmosódik, ezért nem lehet egyértelműen állítani pl. az internetes szórakozásról, hogy jó. Persze a késnél általában sokkal jobban elkülönül a jó és a rossz, a húst/zöldséget szeletelni vagy a kenyeret megkenni alapvetően nem rossz dolog, ugyanígy a késes gyilkolás rossz mivoltáról is eléggé megegyeznek a vélemények. De nézzük, hogy mi is a helyzet az Internettel.
Kezdjük ott, hogy a gyerekkoromban még nem volt Internet (legalábbis Magyarországon). Tizenévesen a 80-as években az egyetlen módja a kapcsolattartásnak a többi Commodore őrülttel a hagyományos postán feladott floppy lemezek voltak. Ezeken cseréltünk programokat, sőt még a levelet magát is a floppyn, egy ún. noter programmal írtuk meg. Persze így sokkal lassabb volt az információáramlás, általában több nap volt, mire egy levél eljutott mondjuk Hollandiába. A középiskola leckéihez sem volt más segítségünk, mint a tankönyvek, a könyvtár, és esetleg az osztálytársak. Mobilok sem léteztek akkoriban, helyette lehetett hagyományos telefonokat használni, már akinek volt (ej, ilyenkor milyen öregnek érzem magam). Emlékszem egyszer 15-16 évesen eltűntem otthonról 3 napra, és addig nem tudták, hogy mi van velem, amíg haza nem mentem. Manapság ha a feleségem egy kicsit késik, máris aggódva hívom mobilon, hogy megbizonyosodjak a felől, hogy semmi baj nem történt vele. Egy elkényelmesedett társadalomban élünk...
A 90-es évek végén kezdett el Magyarországon is terjedni az Internet, akkoriban még főleg cégeknél. Nagy szó volt, hogy egy olyan cégél helyezkedtem el 98-99-ben, ahol szeléssávú Internet volt. Ez új távlatokat nyitott előttem, rájöttem, hogy rengeteg információ, szoftver és szórakozás érhető el az interneten keresztül. Ekkor lett létrehozva az első email címem is (céges).


Akkoriban nem, vagy csak alig tétezett spam, malware (adware/spyware/phising/stb), és egyéb nyalánkságok. Nem volt szükség otthon tűzfalakra és vírusirtókra, sőt malware (adware/spyware) írtók még talán nem is léteztek. Ez volt talán a boldog aranykor. Bárki csatlakozhatott a világhálóra komolyabb rizikó nélkül. Viszont már ekkor léteztek online pornó és szerencsejáték oldalak, néha az ember önkéntelenül is belefutott egybe. Ekkor tudtam meg, hogy mit jelent az XXX kifejezés, mikor gyanútlanul rákattintottam egy linkre.
Talán 2002 volt, mikor először használtam tűzfalat otthoni gépen. Ekkor már lehetett - egy elég kicsi - rizikója a tűzfal néküli netezésnek, de többnyire csak W2k/XP alatt. Ha jól emlékszem 2002-ben jelent meg a Windows XP. Innentől kezdve (bár Windows Me-t használtam), biztos ami biztos alapon mindig volt tűzfal a gépemen. A következő évek alatt rászoktam a vírus és malware irtók használatára is, melyek hasznosnak bizonyultak. Az Internetet az évek folyamán hihetetlen mennyiségű vírus/féreg/kém és egyéb káros ''program'' özönlötte el. 2004-2005-ben rendszeresen jártam olyan emberekhez megpucolni a gépeiket, akik gyakran nézegettek pornóoldalakat a neten, és hiába volt a gépen tűzfal és vírusírtó, nem bizonyult elégnek a védelem.
De az Internet ezen veszélyei csak az érem egyik fele. Persze ez is káros, hiszen az emberek/cégek egyre többet kénytelenek költeni védelemre és/vagy helyreállításra, nem is beszélve a lopások (phising) okozta károkról. A másik oldal a lelkünkre gyakorolt hatása. Valószínűleg a most következő gondolataimmal lesznek a legtöbben hadilábon. Mielőtt továbbmennék elárulom, hogy az elkövetkezőkben leírtakat nem én találtam ki. Sok irodalmat olvastam a függésről pszichológusok/pszichiáterek tollából, személyesen vettem részt olyan csoportokban, mely segített függőknek megszabadulni a függés okozta lelki ártalmaktól, valamint személyes tréninget is kaptam szakemberektől a leszoktatás mikéntjéről. Mindezek ellenére sokan nem fognak egyetérteni az írásommal, melyen nem lepődök meg, mivel általában a függés egyik következménye az, hogy az ember nem ismeri be, hogy függő.
Tehát a lényeg...
Az Internet legnagyobb veszélye a függés. A függésnek persze több fokozata lehet, de teljesen mindegy, hogy ki mennyire függő, az minden esetben káros hatással van az illetőre.
Most általánosságban írok néhány dolgot a függésről. Ami a legnyilvánvalóbb, egy függő ember nem tud sokáig meglenni a függés tárgya - továbbiakban tárgy - nélkül, legyen az bármi is. Persze ennek is vannak fokozatai, de akár fizikai (valamilyen szer/anyag), akár lelki függésről van szó (mellesleg a fizikai függés minden esetben együtt jár lelki függéssel is), az illető egy ponton szinte bármit megtenne azért, hogy hozzájusson a tárgyhoz. Egy függő embernek nem okoz gondot a hazugság, és ez akár egy kis mértékben függő emberre is igaz. Következésképpen nem lehet egy függő emberben teljesen - vagy egyáltalán nem - megbízni. A függő ember sokszor magával sem őszinte. Nem képes belátni, hogy függő (ez nem mindenkire igaz), és meggyőzni is szinte lehetetlen. Egy függő ember egész életében függő marad, még ha sikerül is szakítania a tárggyal. Erre a legjobb példa az alkoholizmus. Abba lehet hagyni (bár hihetetlenül nehéz), de később csak egyetlen korty is elég ahhoz, hogy az ember visszaessen. Ugyanez vonatkozik minden függésre. Itt megjegyeznék a lelki/pszichikai függésről annyit, hogy ugyanazon, sőt sokszor azt, mennyiségben meghaladó folyamatok játszódnak le az agyban (peptidek termelése), mint a fizikai függésnél, bár még a kokain fizikai hatása is elhanyagolható a lelki hatásához képest.
Még egy fontos tényezőt kell megemlítenem. A függő mindig a körülményeket okolja a történtek/a függés tárgya miatt. Tipikus mondatok:
- Mindenki ezt csinálja.
- Mert xy felidegesített.
- Az xy (munka/család/gyerek/feleség/barát/stb) miatt.
- Ez normális.

Most jöjjenek konkrétumok. Kiket nevezhetünk függőnek?

Dohányosok. Mindet. Dohányoson nem azt az embert értem, aki havonta, esetleg hetente elszív egy szál cigarettát, hanem naponta dohányzik, legyen az csak 3 szál, vagy 1 doboz. Itt nagyon élesen látszik a függés azon ismérve, hogy a függők azt állítják, hogy ők valójában nem azok, de mégsem tudják abbahagyni.
Szerencsejátékosok. Itt sem az eseti játékosokról van szó, hanem a rendszeresen kockáztatókról.
Evésfüggők. Az elhízottak nagy része ebbe a csoportba tartozik. Persze nem szabad azt állítani, hogy mindegyik, mert vannak akik szervi és/vagy hormonális problémák miatt vannak elhízva.
Alkoholisták. Az hiszem, ezt nem kell részletezni.
Drogfüggők. Valamilyen szertől válnak függővé, melynek komoly fizikai hatása is van.
Játékfüggők. Leggyakoribb az on-line játékoktól való függés.
Internetfüggők. Nem tudsz meglenni net nélkül egy napig? Függő vagy. Ezen belül is több csoport van, idetartoznak az MMO játékosok egy része, a rendszeres pornót nézegetők, a fórumfüggők, és még lehetne sorolni.
Egyéb. Lehet, hogy kihagytam még nagyobb csoportokat, de a lényeg, hogy bármitől lehet függővé válni. Lehet akár karrier, könyvek, sport, szado-mazochizmus, stb. Az emberi találékonyságnak nincs határa ezen a téren.
Back to Internet.
Az Internetes addikció fajtái sokfélék lehetnek.
Az egyik klasszikus a fórum addikt. Ha valaki már reggel ''benéz'' a fórumba, és nem tud meglenni a fórum nélkül pár napig, akkor ott problémák vannak.
Az online játék addikt a másik fajta, melyen nem sokan szoktak vitatkozni. Naponta tolod, és nem tudsz elszakadni tőle.
A legvitatottabb az online pornó addikt. Mindenki az, aki rendszeresen néz online pornót. Könnyű letesztelni. Elég csak 1 hónapra abbahagyni. Kicsi az esélye, hogy sikerülni fog. Ennek rendkívül hátrányos következményei vannak. A másik nemben sok addikt csak egy szexuális eszközt lát. Nem elég neki egy partner, nem akar házasodni, vagy ha mégis, a házasság válással végződik. Ehhez jön még a függés többi negatív aspektusa, pl a hazugságok és a megbízhatatlanság.


Forrás:


Gy.Z. 









 

Az Internet-függőség, avagy a XXI. század új találmánya






 

Gyorsan változik körülöttünk a világ. Ezt már mindenki a saját bőrén tapasztalja. Ám a valóság az, hogy 10-20 évvel ezelőtti világhoz képest az egyik jelentős változás az Internet. Ennek az egyik hátulütője az, hogy megjelent az Internet- függőség is sok ember esetében. De mit is jelent az Internet-függőség?
Van, aki sokat dolgozik számítógéppel, és sokat kell a munkája miatt az Interneten töltenie. Őket nyilván nem tekinthetjük Internet függőnek. Aztán vannak sokan, akik szereik a szabadidejük egy részét, vagy akár túlnyomó részét is Internet előtt tölteni. Hol a határ szabadidő kellemes eltöltése, egy komoly hobbi, és a függőség között?

A virtuális világ csábítása

Amerikában a pszichológusok már betegségként kezelik korunk legújabb agyszüleményét, az Internet-függőséget. Egyre több ember, köztük rengeteg fiatal menekül a sivár hétköznapi életéből egy virtuális világba, mert ezt sokkal kecsegtetőbbnek, színesebbnek és izgalmasabbnak mint saját unalmas életét. Az Interneten folytatott beszélgetések során kiléphetünk önmagunkból: szupersztárok lehetünk anélkül, hogy fény derülne arra, kik is vagyunk valójában.

Az elszigetelődés valós veszély

Az Internet teljes mértékben kiszolgálja az embert. Egy csekély befektetéssel bárki igénybe veheti, s többé az utcára sem kell kilépnie, hogy megszerezze mindazt, amire vágyik. Ez a lehetőség azonban veszélyt is rejt magában; az elmagányosodás veszélyét. Bármennyi barátot is szerzünk, a távkapcsolatok nem helyettesíthetik a kézzel fogható jelenlétet, a közös élményeket, melyek elvesztéséért az Internet nem kárpótolhat minket.
Az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok hiánya mellett azonban más veszélyek is rejlenek a világhálón. Közvetlen kapcsolat hiányában bárki azt állít magáról, amit jónak tart, ezért az Internet egyben a félrevezetés, a csalódások színtere is lehet. Nem csak a téves munkaajánlatok, a félrevezető álláshirdetések, de a párkeresés és a vásárlás is rejt némi kockázatot magában.

A függőség jelei

• Hogyha mindig több időt töltesz a monitor előtt, mint azt korábban elhatároztad
• Ha nem jutsz fel egy ideig a világhálóra, ingerültté, vagy levertté válsz
• Lassan már az ebédet sem családi körben, hanem a monitor előtt fogyasztod el
• Könnyen elveszíted az időérzékedet, ha leülsz a monitor elé, az órák is csak perceknek tűnnek
• Környezetét, családját és barátait teljesen elhanyagolod

Kötöttségek és felelősség nélkül ...

A függőség legtöbb esetben nem fizikai, tehát nem maga az Internet nyújtotta előny (olcsóbb levelezés, könnyebb információgyűjtés) okoz örömet a netfüggőknek, hanem maga a virtuális világ, amelynek maga is részese lehet. A világhálón könnyebb új barátokat szerezni, egy elképzelt életet kialakítani. Nincsenek kötöttségek, sem pedig felelősség, a netfüggő, ha kirekesztett volt a régi környezetében, itt akár népszerű is lehet, hiszen álarca mögé bújva egy teljesen új emberré válik. 
Ez azonban számtalan veszéllyel jár; elszigetelődés a valós világtól, mely néha akár a munka, vagy éppen a család elvesztésével járhat. Ez a fajta függőség legalább olyan veszélyes és destruktív, mint bármely más szenvedélybetegség, ennek megfelelően az Internetfüggők is szakorvos segítségére, s megfelelő kezelésre szorulnak.
 



 Forrás:


(G.V.)






***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése