2021. november 5., péntek

Ökofalvak, magyar módra

 

 

  

Az ökofalvak környezettudatos önfenntartó életvitelt megvalósítani igyekvő közösségek. A biofalu név is ismeretes, mert a természetközeli életmód jellemzi. A lokalizáció vagyis a helyi értékek feltárásának, a helyi gazdaság élénkítésének fontos terepei.... https://alternativgazdasag.wikia.org/wiki/%C3%96kofalu

 

 *

 

"An ökofalu egy hagyományos ill szándékos közösség a ... val cél társadalmi, kulturális, gazdasági és / vagy ökológiai szempontból fenntartható. Az ökofalu szándékos fizikai tervezéssel és a lakos viselkedésének megválasztásával törekszik a lehető legkisebb negatív hatás elérésére a természeti környezetben.[1] Tudatosan a helyi tulajdonú, részvételen alapuló folyamatok révén tervezték meg társadalmi és természeti környezetének regenerálására és helyreállítására. A legtöbb 50–250 egyedből áll, bár némelyik kisebb, és a hagyományos ökofalvak gyakran sokkal nagyobbak. A nagyobb ökofalvak gyakran kisebb alközösségek hálózataként léteznek. Egyes ökofalvak hasonló gondolkodású egyének, családok vagy más kis csoportok révén nőttek ki - akik legalábbis a kezdetektől fogva nem tagjai - letelepednek az ökofalu perifériáján és részt vesznek de facto a közösségben.

Az ökofalu lakosait megosztják ökológiai, társadalmi-gazdasági és kulturális-szellemi értékek.[2] Konkrétan az ökofalu lakói alternatívákat keresnek az ökológiailag pusztító elektromos, víz-, szállítási és hulladékkezelő rendszerek, valamint az őket tükröző és támogató nagyobb társadalmi rendszerek számára. Sokan pazarlónak tartják a hagyományos közösségi formák lebontását fogyasztó életmód, a természetes élőhely pusztítása, városi terjeszkedés, gyári gazdálkodás, valamint a fosszilis üzemanyagokhoz való túlzott támaszkodás, mint olyan trend, amelyet meg kell változtatni az ökológiai katasztrófa elhárítása, valamint a gazdagabb és kielégítőbb életmód megteremtése érdekében.

Az ökofalvak kis méretű közösségeket kínálnak minimális ökológiai hatás vagy regeneratív hatások alternatívaként. Az ilyen közösségek azonban gyakran saját hálózatokban működnek együtt a kortárs falvakkal (lát Globális ökofalu-hálózat például). Ez a modell közös tevékenység hasonló a Tízezer falu, amely támogatja a tisztességes üzlet áruk világszerte."

 

Forrás: https://hu.hrvwiki.net/wiki/Ecovillage

 

 &

 

Magyarországi ökofalvak bemutatása: LINK:

  https://okofaluszervezes.blog.hu/2010/08/29/magyarorszagi_okofalvak_elhelyezkedesuk

 

 

 &


FILMEK

 

Nagypáli 2015


 

Gaia - Ökofalu: Galgahévíz



Magfalva -


Gyűrűfű, az ökofalu


 ...

 

 



 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése