2022. július 9., szombat

Tippek mérgező emberek kezelésére

 

Előbb vagy utóbb mindenki életében eljön az idő, hogy szembe kell néznie, szállnia a negatív emberekkel. Narciszisták, kényszeres hazudozók, szociopaták, manipulátorok, pletykások és a mártírok csak néhány példái ezeknek az embereknek. 

A negatív emberek mindig megtalálják a módját, hogy beleássák magukat mások életébe, hogy viszályt, anarchiát keltsenek, hogy így formálják a közösséget a saját igényükre. Sokszor az “oszd meg és uralkodj” elvet fogják követni, hogy nélkülözhetetlennek mutassák magukat egy csoportban.


Ezt a viselkedést sokszor a vele született lelki problémák okozzák, és ahelyett hogy az okát próbálnák megszüntetni, inkább igyekeznek másokat is belerángatni. Szerencsére akad mód arra, hogy hogyan kerüljük el, vagy kezeljük ezeket az embereket.

 

1. Ne törődj a feltűnési viszketegségben szenvedő emberekkel!

A negatív emberek többnyire kényszeresen magukra vonják a figyelmet, bármi áron. Még akkor is, ha valakinek a születésnapjáról van szó, ezek az emberek megtalálják a módját, hogy minden róluk szóljon. Általában apró dolgokkal kezdődik, félbeszakítanak embereket, mások szavába vágnak, vagy indokolatlanul hangosan beszélnek. Ha nem kapják meg a figyelmet, amire vágynak, egyre durvábbak lesznek, vitákat kezdeményeznek, rombolóan hatnak a környezetükre. A közösségi összetartás alapja, hogy mindenki esélyt kapjon a felszólalásra, egy poénra és általában a szórakozásra. Egy közösségnek sosem szabad egy személy köré csoportosulnia. Ha mégis ez történne, a legjobb megoldás ezt a bizonyos személyt részben vagy teljesen hanyagolni, a csöndesebb, szerényebb embereket pedig előtérbe hozni.


 

2. Töltsd az idődet értékes barátokkal!

Az okos emberek egy erős, támogató, lojális közösséget alakítanak ki maguk köré. Tudják, hogy nem kell mindenkinek a barátjának lenni és nem érdemli meg mindenki a barátságukat. Az okos emberek tudják, hogy a barátság és a hűség az egyik legritkább és legértékesebb dolog az életben, és ehhez mérten fognak vigyázni rá.

 


3. Hagyd, hogy lebuktassák magukat a hazugságaikkal!

A negatív emberek kényszeresen hazudnak, nem csak másoknak, de maguknak is. Gyakran fektetnek abba energiát, hogy meggyőzzék saját magukat a hazugságaikról. Sajnos a hazugságokkal hosszú távon nehéz lépést tartani. Valós eseményeket felidézni viszonylag könnyű, de a kitalált történeteket közel sem. A hazugok előbb utóbb lebuktatják magukat, a saját hazugságaikkal.

 

4. Ne folyj bele kicsinyes viszályokba!


A legtöbb ember igyekszik a vitáikat saját maguk, és az érintett fél között megoldani. A negatív emberek közel sem ilyenek, előszeretettel teregetik ki a szennyest a nyilvánosság előtt, és mindenkit valamelyik oldalra akarnak állítani. Nem számít, hogy érintett vagy, esetleg semmi közöd, vagy talán nem is ismered a két fél álláspontját, nem engedik, hogy pártatlan maradj. A negatív emberek közötti vita a legrosszabb, azok fogják a legjobban megszenvedni, akiknek közük sincs hozzá. 

 

5. Állj ki másokért!

Talán ez a legfontosabb a negatív emberekkel szemben. Kiállni másokért, amikor csak lehetőség van rá. A legtöbb tisztességes ember ki fog állni a sebezhető, gyenge társai mellett. A negatív emberek a gyenge emberekre vadásznak. Lehet az bárki, aki szégyenlős, kínosan érzi magát társaságban, vagy akár gyenge a fizikuma. A negatív emberek mindenkibe bele fognak kötni, vagy megpróbálják majd kihasználni, akikről úgy érzik nem fognak kiállni magukért. Pontosan ezért fontos hogy kiállj nem csak magadért, de mindenkiért, akinek szüksége van rá.


 

6. Ne tápláld az önsajnáló embereket!

A negatív emberek gyakran a tehetetlenség mögé bújnak, hogy manipulálják az embereket, mentesítsék magukat a felelősség alól. Gyakran fogod hallani, hogy nem tudják megadni a tartozásukat, mert nem találnak munkát, mert nincs végzettségük, természetesen a tanárok hibájából. Mindig lesz egy rajtuk kívülálló indok, ami miatt neked kell megoldani a problémájukat. Ha pedig nem így teszel, akkor ugyan az az ember leszel, akik miatt félresiklott az életük. 

 


7. Követelj egyenes választ a kérdéseidre!

A negatív emberek mindent meg fognak tenni, hogy hasztalan, semmitmondó vagy félrevezető választ adjanak a kérdésekre. Kérdezz meg bárkit, aki volt már bíróságon. A gyanúsított bármit meg fog tenni, hogy elkerülje az egyenes választ. Nem csak azért, hogy információt tartsanak vissza, de azért is hogy ne lehessen semmit ellenük fordítani. A trükk, amivel sarokba tudod őket szorítani, az eldöntendő kérdések, amikre igen vagy nem az egyetlen válasz. Ez rákényszeríti őket, hogy egyenes, egyértelmű választ adjanak ahelyett, hogy félrebeszélnének.

 

8. A megoldásra összpontosíts, ne a problémára!


A negatív emberek az elsők, akik bűnöst keresnek, ha valami rosszul sül el. Azért teszik, hogy mentesítsék magukat a probléma megoldása alól. Nagyon könnyű szidalmazni, vagy okolni bárkit, de sokkal nehezebb változtatni. Az okos emberek ahelyett, hogy a bűnöst keresnének, a probléma megoldásával törődnek, attól függetlenül, hogy van-e közük hozzá.

 

Forrás: https://joportal.hu/kezdolap

Fordította: Bakonyi Tamás - Jóportál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése