2013. július 3., szerda

Platón igazságai.



A bölcs emberek azért beszélnek, mert van mondanivalójuk; a bolondok azért, mert mondaniuk kell valamit.


Ha tükröt tartasz mások elé, ne felejts magad is tükörbe pillantani.


Az ember nem olyan hatalmas, hogy mások felett ítélkezzen. (...) Véleményed persze lehet, de abban a pillanatban, amint valakit elítéltél, valójában magadat ítélted el. Ha bántasz valakit, magadat bántod, senki mást. A bántalom nyila előbb-utóbb visszapattan rád, így rendelték az istenek... Gondolj csak a szeretetre... Kinek szeretsz, amikor szeretsz? Másnak, vagy magadnak?


Az értelem akkor kezd élesen látni, mikor a szem ereje tompulni kezd.


Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.


Van egy hely, amelyet neked kell betöltened, és amelyet senki más nem tölthet be rajtad kívül; valami, amit neked kell megtenned, amit senki más nem tehet meg.


Mindenki azzal törődik a legjobban, amit éppen szeret.


Légy kedves másokhoz - mindenkinek kemény csatákat kell vívnia.


Önmaga önmagától való önmagával való egyalakú örökkévaló.


A lélekben nem marad meg semmi beerőszakolt ismeret.


A túlságos szabadság szolgaságra vezet.


Mindenki természet szerint ahhoz vonzódik, aki hasonló hozzá.


A vizsgálódás nélküli élet nem embernek való élet.




Platón:

Legyőzni önmagunkat, barátom, minden győzelem között az első és a legszebb, viszont gyengének bizonyulni önmagunkkal szemben minden vereség között a legrútabb és a leghitványabb. Ez pedig arra vall, hogy mindnyájunkban háború folyik önmagunk ellen.

**
A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák. Pedig az elme és a test egy, és nem szabadna külön kezelni.

A második idézetbe egy picit belejavítok:

A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy a lelket is gyógyítani próbálnák. Pedig a lélek és a test egy, és nem szabadna külön kezelni.


http://www.thesecret.hu/blogok/diamyne/platon-igazsagai

1 megjegyzés:

  1. "A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy a lelket is gyógyítani próbálnák. Pedig a lélek és a test egy, és nem szabadna külön kezelni."

    Ne haragudj, de megkérdezhetem, hogy ez az idézet egészen pontosan honnan származik? Csak azért kérdem, mert az internet tele van vele, de érdekes módon mindenhol csak idézetként hivatkoznak rá. Soha sehol nem találtam még erre utaló komoly hivatkozást, konkrét forrás megnevezést pedig pláne ne,...

    VálaszTörlés