2013. május 23., csütörtök

Sigiriya erődje.








Egy õsi kõerõd és egy palota romjai találhatóak meg Matale kerület központjában, Sri Lankán, egy 200 méter magas szikla csúcsán. Ez a hely népszerû idegenforgalmi célpont, hiszen Sigiriya híres õsi festményeirõl. (freskóiról) melyek az indiai Ajanta barlangokra emlékeztetnek. Sri Lanka 7 világörökségének része.





Sigiriya erõdje I. Kasyapa uralkodása alatt épült 477 és 495 között Az õ halála után egyszerû kolostorként „üzemelt” egészen a 14. századig, amikor elhagyatottá vált a komplexum. (Megjegyzés: csak engem emlékeztet a Yonaguni monument modelljére? Link a másik képhez ITT.)



http://blogol.hu/comment.php?log=3491949



Sri Lanka krónikája, a Mahavamsa szerint Dhatusena király fiát Kasyapanak hívták. Kasyapa élve befalaztatta az apját, majd a jogilag a bátyjára, - az igazi királynõ fiára-, szálló trónt elbitorolta, õt magát, Mogallanat pedig elûzte. Mogallana menekülésre kényszerült nyomában Kasyapa bérgyilkosával. Indiába ment, és megesküdött, hogy bosszút áll. Sereget gyûjtött, visszatért, majd hadat üzent a férfinek. A harc hevében Kasyapa serege cserben hagyta a királyt. aki így a saját kardjába dõlve követett el öngyilkosságot.



Alternatív történetek szerint Dhatusena király kezdte el az építkezést, majd halála után fiú Kasyapa bejezte be a munkálatokat az apja iránti tiszteletbõl. Más történetek szerint Kasyapa egy playboy király volt, Sigiriya pedig csodálatos palotája. A haláláról szóló történetek is halálnemenként változnak.



A Sigiri feliratokat az archeológus Senarath Paranavithana fejtette meg. Kutatásait a népszerû kétkötetes Sigiri Graffiti-ben tette közzé, valamint õ írta a Story of Sigiriya címû könyvet is.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése