2019. augusztus 14., szerda

Helyünk a bioszférában = Ajánló!

Napjainkra az emberiség növekvő létszámával és egyre hatásosabb technikával teljesen benépesítette és átalakította bolygónkat.

 

 

A föld, a víz, a levegő élőlényekkel átszőtt globális rendszerében, a bioszféra minket is éltető működésében ezzel párhuzamosan zavarok jelentkeznek. A korábban önfenntartóan vezérelt bioszférában az emberiségnek meg kel ismernie a tartós fennmaradáshoz szükséges lehetőségek kereteit.

A szerző természettudományos alapon, de társadalomtudományi és etikai aspektusokat is figyelembe véve keresi a megoldást, a földi bioszféra eddigi sikeres stratégiáit hasonlítva össze jelenlegi fenntarthatatlan “fejlődésünkkel”. A könyv népszerű-tudományos stílusban, közérthetően szól a felelősséggel gondolkodó, hosszabb távú jövőnkért aggódó Homo sapienshez, azaz bölcs emberhez.

“Végigkísérve a földi bioszféra történetét kialakulásától az ember megjelenéséig, majd elemezve az általa okozott bioszféra-gondokat, végül eljutva a mai telített világunkban a lemaradásra, szegénységre, nyomorra apelláló, további növekedést forszírozó akciók ezzel ellentétes következményeihez, ösztönösen keressük a kiutat, a megoldást, ha egyáltalán van. Ehhez azonban tisztában kell lennünk a problémák valódi gyökerével, hosszú evolúciós múltunk ma már terhes örökségével.

 

A baj az, hogy az ember a Linné-féle homo sapiens minősítéssel szemben inkább:

 

Selfish (=önző)

Short sighted (=rövidlátó)

Stupid (=ostoba)”

 

Az interneten olvasható verzió ingyenesen elérhető: Vida Gábor  

 

Helyünk a bioszférában

 

 

LINK:

 

 https://climenews.hu/Vida_Gabor/Helyunk_a_bioszferaban/

 

 

&  

 


" A CIKK FOLYTATÁSA ÉS EGYBEN FORRÁSA  , AZ ALÁBBI LINKEN ELÉRHETŐ! "

 

 

https://climenews.com/vida-gabor-helyunk-a-bioszferaban?fbclid=IwAR29dhADpbT9NnGyqgK0M6TdmiodkN5MCKNmusB7yerIUu32hnWRZWcxVak 

 

 

 ***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése