2023. szeptember 9., szombat

A meditáció újraépíti az agysejteket.

 


 Harvard Egyetem tanulmánya: a meditáció szó szerint újraépíti az agysejteket.  Hogyan?
Talán már hallottál arról, hogy a meditáció a stressz kezelésben hatalmas segítség és használatával minden helyzetben kiegyensúlyozott egyén lehet belőled. 

 A stresszbetegségek kialakulásának nincs esélye, ha napi 5 percet magadra figyelsz. Azt viszont biztosan nem hallottad, hogy a meditáció valóban újraépíti az agyat.
A Harvard Egyetem kutatói publikáltak egy tanulmányt. A 8 hetes vizsgálatban résztvevők napi 30 percig meditáltak éber állapotban. A résztvevőket MRI-vel monitorozták. Normál, éber állapotban pontos tudomásunk van a történésekről, azaz ezt Te is végezheted otthon.


Az MRI eredményeiből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy már 8 hét alatt a meditáció szó szerint újraépíti az agy szürkeállományát. Ez az első vizsgálat amely dokumentálja, hogy a meditáció ilyen fizikai változásokra képes. A kontroll csoportban semmiféle változás nem történt az agyban, azaz ez természetes módon, meditáció NÉLKÜL nem történik meg az agysejtek között.
Tudom mit gondolsz! Mi ez a misztikus szürkeállomány változás?


A szürkeállomány az agyadban az a terület, amely közreműködik az izmaid kontrolljában, a látásban, hallásban, a memóriád meglétében, a beszéd, a döntéshozatal és az önkontroll működésében.
Az agykutatások azt mutatták ki, hogy a szürkeállomány mennyisége és sűrűsége minden személy esetében más és más, és meghatározhat vagy jelentőséggel bírhat a jellemvonásaidat és a képességeidet tekintve. Például kiderült, hogy a professzionális zenészek sűrűbb szűrkeállománnyal rendelkeznek és ez kapcsolatban van a zene feldolgozásával az agyukban.  

Ez a Harvard Egyetem által kiadott tanulmány azt közölte, hogy a meditáció növelheti a szürkeállomány sűrűségét a hippocampusban. A résztvevők jelezték a 8 hetes periódus alatt, a stresssz-szintjük csökkenését, amely érthető, hiszen a szürkeállomány ismerten fontos feladatot lát el a stressz és az idegesség kialakulásában és kezelésében.


Ez a tanulmány áttörő jelentőségű, mert képessé tesz minket arra, hogy megváltoztassuk saját magunk, az agyunk struktúráját. Ezzel akár otthon, egyedül fokozhatod a memóriád, a tanulási képességeid, javíthatod a személyes kapcsolataid, mindig jószívű ember válhat belőled.

 

Forrás:

https://peakshop.hu/man/meditacio-agysejt-epiteshez/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése