A
növényi fehérjék nemcsak a sportolók vagy vegánok étrendjébe illenek,
hanem bárki számára hasznosak lehetnek. Segítik az izomépítést,
támogatják az anyagcserét, javítják a bélműködést és hosszabb távon is
kímélik a szervezetet. ![]()
![]()
.
Fontos tudni:
A
legtöbb növényi fehérje önmagában nem tartalmazza az összes
esszenciális aminosavat, ezért érdemes úgynevezett komplettálással
pótolni, vagyis többféle növényi forrást kombinálni.
Így teljes értékű fehérjét kapsz, ami minden aminosavat tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége van.
.
Példák komplettálásra:
- Hüvelyes + gabona: lencse + barna rizs ![]()
- Hüvelyes + magvak: csicseriborsó + szezámmag (pl. hummusz) ![]()
- Gabona + dióféle/mag: zabkása + mandula ![]()
![]()
.
Top növényi fehérjeforrások:
Lencse,
csicseriborsó, tofu, zab, diófélék, magvak – ezek nemcsak fehérjében
gazdagok, hanem tele vannak rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal,
ráadásul kímélik a szív- és érrendszert is.
.
Tipp: Egy nap folyamán nem kell minden étkezésnél komplettálnod – elég,
ha a nap során fogyasztasz különböző növényi fehérjeforrásokat.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése