„A permakultúra olyan mezőgazdasági termelő rendszerek tervezése, és működtetése, amelyek rendelkeznek a természetes ökoszisztémák változatosságával, stabilitásával és rugalmasságával. Az emberi közösségek és a természetes táj olyan integrációja, mely lakóinak biztosítani tudja az élelmet, energiát, lakást és egyéb anyagi, és nem anyagi szükségleteit.”
Link:
A permakultúra alapjai:
A permakultúrás tervezés a gazdálkodás valamennyi elemét egységes ökológiai rendszerként kezeli. A növények, állatok, emberek, építmények, domborzat, táj, és vízrajzi adottságok szorosan összefüggnek egymással és kölcsönösen előnyös kapcsolathálózat alakul ki közöttük. Így az egyes elemek produktivitása, használhatósága javul, a ráfordítás pedig csökken. A permakultúra célja, hogy az ember számára hasznos fajokból hozzon létre ökológiai rendszereket, és csökkentse az emberi szükségletek megteremtésének ipari hátterét, energiaigényét, környezetromboló hatásait. A nem területalapú tervezéseknél az egyén és közösség együttműködését, fejlődését, kiteljesedését, egymásra és a (szűkebb és tágabb) külső környezetre gyakorolt hatását tervezi, segíti, facilitálja.
A permakultúra három etikai alapvetése:
- a földi bioszféra védelme
- az emberek védelme
- a javak igazságos elosztása
A David Holmgren által összerendezett 12 fő alapelv:
- Figyeld meg és válj cselekvő részesévé a természetnek
- Gyűjtsd össze és tárold az energiát
- Érj el hozamot
- Gyakorolj önmérsékletet és figyelj a visszajelzésekre
- Használd és értékeld a megújuló forrásokat és szolgáltatásokat
- Mindent hasznosíts / ne termelj szemetet
- Tervezz a mintáktól a részletekig
- Elkülönítés helyett törekedj egységre
- Használj kisléptékű, lassú és fokozatos megoldásokat
- Használd és becsüld a sokféleséget
- Becsüld meg a szegélyeket és hasznosítsd a peremterületek adta lehetőségeket
- Figyeld a változást és használd ki kreatívan
***
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése